Stroga pravila naj bi pomagala pri osredotočanju. Foto: Reuters
Stroga pravila naj bi pomagala pri osredotočanju. Foto: Reuters

Pisatelji, uredniki in drugi, ki se spopadajo z različnimi roki oddaje, se lahko zatečejo v posebno tokijsko kavarno "proti zavlačevanju" – zanje je na voljo 10 sedežev. Ob vstopu v Manuscript Writing Cafe stranka napiše svoje ime, cilje in čas, v katerem nameravajo zastavljen podvig končati.

Stranke zapišejo svoje cilje. Foto: Reuters
Stranke zapišejo svoje cilje. Foto: Reuters

Poleg tega lahko prosi za različne stopnje preverjanja napredka – v primeru "blagega nadzora" gosta ob plačilu zaposleni vpraša, ali je že končal delo, "običajni" način pa pomeni, da ga zaposleni preveri vsako uro. "Težka kategorija" vključuje pritisk zaposlenih – ti za osebi tiho stojijo. Od tam načeloma ne smejo oditi, dokler svojega dela ne dokončajo.

Dobijo tudi potrebne računalniške priključke. Foto: Reuters
Dobijo tudi potrebne računalniške priključke. Foto: Reuters

"Tu nisem, da bi nadzoroval, ampak da jih podpiram," je dejal lastnik in pisatelj Takuya Kawai in dodal, da naj bi nekateri na družbenih omrežjih govorili, da so pravila strašljiva, počutili pa naj bi se, kot da jih nekdo ves čas opazuje. Sam sicer meni, da se stroga pravila ljudem lahko pomagajo zbrati in osredotočiti – za opravila namreč obiskovalci, ki jih običajno velikokrat motijo družbena omrežja in telefonski klici, porabijo bistveno manj časa, kot so sprva pričakovali.

Čeprav so nekateri vseeno ostali tudi po uradnem zaprtju kavarne, so sčasoma delo vsi uspešno opravili. "Ponosen sem na to, da lahko ponudim svojo podporo in so lahko stvari, ki so napisane tu, objavljene vsemu svetu," je še povedal 52-letnik.

Kavarna, ki stoji v zahodnem delu glavnega mesta Japonske, sicer za prvih 30 minut zaračuna 130 japonskih jenov (96 centov), za vsako zaporedno uro pa je treba odšteti 300 jenov (2,2 evra). Količina kave in čaja je neomejena, gostje si jo lahko postrežejo sami, na voljo so jim zelo hiter brezžični internet in računalniški priključki.