Foto: AP
Foto: AP

58 metrov dolga tovorna ladja je neke viharne noči septembra 1894 trčila z vlačilcem žita, pri čemer sta obe plovili potonili. Kapitanu Irontona in šestim mornarjem je sicer uspelo zlesti na rešilni čoln, a so ga v paniki pozabili odvezati in ga je ladja povlekla s seboj na dno. Preživela sta samo dva člana posadke.

Iskalci razbitin so vrsto let zaman iskali zadnje počivališče Irontona, a je zdaj misterij končno rešen. Ekipa zgodovinarjev, podvodnih arheologov in tehnikov je namreč locirala razbitino in jo s pomočjo podvodnih kamer popisala. Oblasti lokacije niso želele razkriti, saj niso hotele, da bi se potapljači spuščali do ladje, preden je bila ta ustrezno dokumentirana.

Razbitina Irontona, ki leži na dnu jezera Huron na severu Michigana, je sicer neverjetno dobro ohranjena, tudi zaradi hladnih temperatur Velikih jezer, je povedal eden izmed glavnih raziskovalcev Jeff Gray. Človeških ostankov sicer niso našli, je pa na plovilo še vedno pritrjen reševalni čoln, zlovešč opomnik tragedije izpred 128 let.

Foto: AP
Foto: AP

Prehod brodolomov

Pri iskanju plovila je sodelovala vrsta organizacij, vključno z Ocean Exploration Trustom, ki ga je ustanovil Robert Ballard, ki je med drugim lociral tudi razbitini Titanika in Bismarcka.

"Upamo, da bo to odkritje pomagalo zapreti neko poglavje svojcem umrlih na Irontonu in skupnostim, ki jih je ta izguba prizadela,” je povedal Ballard. “Ironton je še en košček sestavljanke fascinantne zgodovine Velikih jezer in njihovega prispevka k ameriški trgovinski zgodovini."

Na tem nevarnem območju, ki je dolgo slovelo kot "brodolomni prehod", naj bi na dnu jezer ležalo še približno 200 ladijskih razbitin.

Konec 19. stoletja je bilo na Velikih jezerih izredno prometno, z živahno trgovino med Chicagom, Detroitom in Clevelandom, pri tem pa se je zgodilo tudi veliko nesreč, še posebej zaradi nestanovitnega vremena, goste megle in nenadnih neviht.