Poslanci, naša čast, naš ponos ... Foto: BoBo
Poslanci, naša čast, naš ponos ... Foto: BoBo
Evropska centralna banka
V evrskem območju je trenutno 17 držav. Mislite, da bi jih izvoljeni predstavniki ljudstva znali našteti? Foto: EPA

V oddaji Studio City je bil v ponedeljek objavljen prispevek, v katerem so nekaterim poslancem, tako slovenskim kot evropskim, zastavili nekaj na videz povsem preprostih vprašanj o temah, o katerih govorijo vse dneve na delovnih telesih, odborih, zasedanjih, predavanjih, v medijih ... A očitno je tudi znanje nekaterih luknjasto kot švicarski sir, saj so mnogi od zadrege zaradi neznanja jecljali kot učenci, ki skušajo pred tablo rešiti, kar se rešiti da, govorili povsem druge stvari ali se iz neprijetnega položaja skušali rešiti s smehom.

Trojka: "Ta hip ne vem, kdo jo sestavlja"
Zataknilo se je že pri vprašanju, kdo sestavlja t. i. trojko, mednarodne posojilodajalce, ki državi, ki se znajde v težavah, ponudijo denarno pomoč, hkrati pa predlagajo tudi niz reform in ukrepov, s katerimi pogojujejo izplačevanje posameznih tranš posojila. Majda Potrata, članica Socialnih demokratov (SD), je poudarila, da gre za besedo slovanskega izvora, ki predstavlja "trojico pomembnih evropskih institucij, ki odločajo o tem, kakšna naj bi bila usoda prihodnosti Evropske unije".

Njen strankarski kolega Dejan Židan je dejal le, da se z njenim prihodom v državo "spremeni način upravljanja države", še bolj pa je bil nedorečen član Državljanske liste Bojan Starman, sicer tudi predsednik parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, ki je odgovoril: "To so strokovnjaki Evropske unije", na konkretno vprašanje, katere institucije jo sestavljajo, pa je odkrito dejal, da ne ve.

Tudi Jani Möderdorfer, vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije, ni bil kaj prida. Dejal je, da je sestava trojke "odvisna od komisije, ki jo določi", sam pa "ta hip ne ve, ta hip je to nepomembno", kdo jo sestavlja. "Pomembno je, da gre za to, da drugi odločajo," je dodal.

Da razjasnimo: trojko sestavljajo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Draghi - "ta italijanski specialist ..."
Naslednje vprašanje je bilo, kdo je Mario Draghi. Gre za Italijana, predsednika Evropske centralne banke, ki upravlja skupno evropsko valuto evro. Glavna naloga ECB-ja je vzdrževati kupno moč evra in s tem stabilnost cen v evrskem območju, sedež ima v Frankfurtu. Najbolj "posrečen" odgovor je ponudil poslanec Starman, ki je nepreprčljivo odgovoril: "To je pa ta italijanski specialist, ki je počel te stvari v Italiji zelo uspešno ..."

Kaj prida se niso poslanci odrezali niti pri pojasnjevanju bonitetne ocene Slovenije, Möderndorfer je razliko med špansko in grško krizo pojasnil nekako takole: "Ah, razlika je seveda v tem, da sta obe finančno ta hip nesposobni izvajati, poplačevati, svoj proračun ..." Poslanec Mirko Brulc (SD) pa se je na vprašanje, kakšna priporočila je trojka dala Sloveniji, najprej zasmejal, nato pa izjavil: "Saj sem včeraj gledal po televiziji, tudi dokumente imam na mizi ..."

Se lahko tolažimo vsaj s tem, da nič kaj bolj prepričljivi niso bili tudi nekateri evropski poslanci, ki jih je kamera ujela v Bruslju?

"Poslanski kviz" si lahko ogledate v posnetku spodaj.

Poslanski kviz Studia City: Trojka? Kaj je to?
Poslanski kviz Studia City: Trojka? Kaj je to?