Foto: EPA
Foto: EPA

Predmete, ki so Angie Mayhew in njenemu pokojnemu možu tako veliko pomenili, je po četrt stoletja našel starejši par, ki se je spravil počistit podstrešje hiše, kjer sta zakonca živela pred njima. Ko sta spoznala, da se na njunem podstrešju skrivajo spomini na eno najbolj priljubljenih filmskih franšiz vseh časov, sta se odločila, da razveselita kakšnega oboževalca lika in oddata predmete dražbeni hiši.

Mayhew je umrl leta 2019, star je bil 74 let. Foto: EPA
Mayhew je umrl leta 2019, star je bil 74 let. Foto: EPA

To je opazila tudi Mayhew, ki je avkcijsko hišo prosila, naj vrnejo moževe predmete, saj sta jih zaradi njegovega zdravstvenega stanja takrat bila primorana pustiti na podstrešju. Angie je povedala, da sta to odločitev najbolj obžalovala.

Več kot 220 centimetrov visokemu igralcu, ki je na velikih platnih upodobil Chewbacco, je zdravje že takrat onemogočalo, da se povzpne na podstrešje in poišče spomine na svoje nastope v znanih filmih.

"Do mene je pristopil ljubki starejši par, ki se je odločil počistiti podstrešje. Tam sta našla torbo predmetov, ki so bili povezani z Vojno zvezd, zato sem si mislil, da jih bo gotovo vesel kak oboževalec. Takoj ko sem izvedel, da si Petrova žena želi predmete nazaj, sem bil vesel, da jih lahko vrnem," je povedal dražitelj Angus Ashworth.

Dodal je, da zaradi neohranjenega stanja predmeti niso bili vredni veliko, vendar bi lahko nekomu polepšali dan, zato jih je zaradi čustvene navezanosti nanje z veseljem vrnil. Mayhew je Chewbacco igral v petih delih franšize. To so bili Star Wars (1977), The Empire Strikes Back (1980) in Return of the Jedi (1983), kljub zdravstvenim težavam zaradi višine – nekaj časa je bil celo na vozičku – pa je nastopil tudi v delih Revenge Of The Sith (2005) in The Force Awakens (2015).