Britanski mediji so nestrpno čakali na dan D(oherty), ko se je moral razvpiti pevec (spet) pojaviti na sodišču. Foto: Reuters
Britanski mediji so nestrpno čakali na dan D(oherty), ko se je moral razvpiti pevec (spet) pojaviti na sodišču. Foto: Reuters
Vedno zgovornega Dohertyja je pred stavbo sodišča pričakalo veliko oboževalcev in predstavnikov sedme sile. Foto: Reuters
Sodnica je Peta pohvalila za napredek v boju proti odvisnosti od mamil. Všeč ji je tudi njegova pesem The Blinding. Foto: Reuters

27-letni težavni rocker, ki se trenutno odvaja od mamil na prestižni zvezdniški kliniki Priory, je na "zmenek" na sodišču prišel v črni dvodelni obleki, beli srajci in črtasti sivomodri kravati (ni znano, če je obleko sestavil njegov prijatelj in "osebni stilist" Hedi Slimane).

Glasni oboževalci pred sodno dvorano
Pred stavbo londonskega mestnega sodišča Thames se je zbralo veliko Dohertyjevih oboževalcev, ki so želeli izraziti podporo in občudovanje rockerju, ki slovi kot izjemno dostopen tako za navadne smrtnike kot tudi za novinarje. Sodnica je zbrane oboževalce oštela, ker so bili preglasni.

Ostane naj na Prioryju!
Pevec skupine Babyshambles in spremljevalec supermanekenke Kate Moss je 18. avgusta priznal posedovanje prepovedanih mamil, med katerimi sta se poleg marihuane znašla tudi heroin in kokain. Predtem je bil Doherty aretiran že aprila, tudi takrat zaradi posedovanja mamil. Avgusta ga je sodišče izpustilo za varščino in postavilo pogoj, da mora začeti zdravljenje na kliniki. Postavili so mu tudi policijsko uro.

Ponedeljkov odlog obsodbe naj bi pevca spodbudil k nadaljevanju zdravljenja na Prioryju. Na sodišče mora spet priti čez tri mesece, natančneje 4. decembra, in tedaj bi ga lahko sodišče obsodilo na do šest mesecev zapora. A sodnica Jane McIvor je Dohertyja opogumila in rekla, da mu v zapor ne bo treba, če bo le nadaljeval rehabilitacijo, še naprej delal (pred kratkim naj bi Babyshambles podpisali milijonsko pogodbo z neko glasbeno založbo) in ne bo več kršil zakona.

Negativni testi navdušili sodnico
Dodala je, da na tej stopnji zdravljenja ne bi bilo pametno, če bi ga za več tednov odstranili iz družbe in s tem "uničili trdo delo profesionalcev". Dohertyja naj bi v zadnjem mesecu dvakrat testirali na vsebnost heroina, enkrat pa tudi crack kokaina in testi so bili obakrat negativni. Sodnica je povedala, da je nad izidi navdušena in da predtem ni verjela, da mu bo uspelo priti do te stopnje, nato pa še pohvalila Petovo pesem The Blinding.

Doherty je po prihodu iz dvorane zbranemu "občinstvu" povedal, da zares hoče svoje življenje nazaj. Preden so ga telesni stražarji odvlekli stran od množice, je dodal še, da so njegovi občutki glede sodbe mešani, saj bi rad, da mu zaupajo, zdravljenje na Prioryju pa je predrago (stroške naj bi plačevala njegova superbogata supermanekenka Kate Moss).

Kaj bo svetu razkrila skrušena mati?
Britanska javnost te dni nestrpno pričakuje izid knjige Pete Doherty: Moj izgubljeni sin, ki jo je napisala Dohertyjeva mati Jacqueline.