Čaka na sodbo, ki bo znana 4. septembra. Bo vendarle moral v zapor? Foto: Reuters
Čaka na sodbo, ki bo znana 4. septembra. Bo vendarle moral v zapor? Foto: Reuters
Pete in Kate
Sta ali nista spet skupaj? Se res nameravata poročiti? Ugibanja se nadaljujejo ...
Slava je njegovo največje prekletstvo, meni Petov oče. Foto: Reuters
Jackie Doherty je prepričana, da Pete ne želi umreti. Foto: EPA
Doherty na odru
Čez nekaj dni bo s skupino Babyshambles nastopil v nekem londonskem klubu. Na sodišču so mu za to dali posebno dovoljenje. Foto: Reuters

Doherty je v petek na sodišču v Londonu po noči v priporu priznal posedovanje nezakonitih mamil - šlo je za substance (heroin, kokain, marihuana), ki so jih pri njem našli ob različnih priložnostih med aprilom in začetkom avgusta, ovadbe pa so morale zaradi kemičnih raziskav počakati. Sodba bo znana 4. septembra in Doherty mora biti pripravljen na vse, tudi zapor, ga svarijo na sodišču. Do tedaj so mu naložili bivanje v bolnišnici Priory, kjer ga bodo opazovali in kjer bo moral upoštevati policijsko uro.

Pete in Kate - kaj je sploh res?
Zadnje dni so se pojavljale zelo različne govorice o Dohertyju in njegovi razvpiti zvezi s supermanekenko Kate Moss. Nekateri "dobro obveščeni" so trdili, da sta spet zaljubljena in na pragu poroke - po nekaterih poročanjih naj bi zaradi petkovega zaslišanja Doherty celo zamudil svojo poroko na Baliju -, drugi spet, da Kate noče več slišati za Peta, dokler se nadarjeni glasbenik ne reši odvisnosti. Potem se je "razvedelo", da je Doherty na dobri poti, da se ozdravi odvisnosti in da se je tokrat dokončno odločil, da se poslovi od mamil in začne skupno življenje s Kate.

Odvisnost razdira družino Doherty
Najbolj pa buri duhove knjiga, ki jo je napisala Dohertyjeva mati Jackie in naj bi izšla naslednji mesec. Pred kratkim je javno spregovorila o sinovi odvisnosti in o tem, kako ta razdira njihovo družino. Čakanje na sodbo je le zadnje v vrsti žalostnih poglavij Petove zgodbe o mamilih, ki njegovo mater spravlja na rob obupa, njegovega očeta pa je po njenih besedah skoraj pahnila v samomor. Peter Doherty starejši, major v britanski vojski, pravi, da s sinom ne bo spregovoril, dokler se popolnoma ne reši mamil.

Vse skupaj je posledica velikanskega pritiska medijev, ki se je, potem ko se je Pete zapletel v burno razmerje s supermanekenko Kate Moss, le še povečal. Peter starejši je imel dovolj telefonskih klicev novinarjev in zasliševanja v službi. Trpeli sta tudi sestri razvpitega zvezdnika. AmyJo je morala zamenjati službo, Emily pa je šolo pustila pred maturo, saj ni prenesla nenehnega opravljanja njenega brata.

Slava - Petova največja nesreča?
V obsežnem intervjuju za The Times je 52-letna Dohertyjeva, ki je po poklicu medicinska sestra, povedala, da je položaj ironičen, saj je njen mož velik zbiralec plošč - ima jih kakih pet, šest tisoč -, ki so jih večinoma ustvarili ravno odvisniki od mamil. A seveda je vse skupaj drugače, ko gre za lastnega otroka, je dodala. V sklepnem delu knjige gospod Doherty sicer razkriva, kako ponosen je bil na začetku uspeha Petove nekdanje skupine The Libertines, a dodaja: "Petrova največja nesreča je to, da je postal slaven. Ljudje uživajo v poudarjanju njegove bednosti - te patetične, slabotne podobe."

Zakonski par Doherty zdaj spi v ločenih spalnicah, saj Jackie ne želi izklopiti mobilnega telefona, če bi Pete slučajno klical sredi noči. Ves čas želi biti dosegljiva, zato v hiši ni miru. Jackie Doherty pravi, da se ne more odločiti le za enega moškega v življenju, saj zakonske zaobljube jemlje resno. Če jo bo mož zapustil, pa je to njegova odločitev, pravi.

Doherty - krhka, a srečna duša
Dohertyjeva si želi tudi, da bi mediji pustili na miru ljubezensko zvezo njenega sina in Kate Moss, saj sta pač le zelo zaljubljen par. Nekateri ljudje okrog Peta naj bi bili pokvarjeni, saj jim on zaupa, oni pa prodajajo zgodbe o njem.

Prepričana je, da Pete ne želi umreti. "Je zelo krhka, a še vedno srečna duša," pravi. A zaveda se, da so drugi manj optimistični: "Spoznavam njegove oboževalce, ki nikoli ne izpustijo njegovega koncerta - za vsak primer, če je slučajno zadnji."

Čeprav njegova prihodnost ostaja negotova, je nekaj za gospo Doherty povsem gotovo: "Nikoli ne bom obrnila hrbta svojemu sinu."