Za Shape of You je imel sprva v mislih Rihanno ali pa Little Mix. Foto: EPA
Za Shape of You je imel sprva v mislih Rihanno ali pa Little Mix. Foto: EPA

Pred kratkim je Ed Sheeran zmagal v sodnem primeru, v okviru katerega sta ga Sami Chokri in Ross O’Donoghue obtožila, da je del refrena njegove uspešnice iz leta 2017 Shape of You plagiat njune pesmi Oh Why. Sodnik je namreč razsodil, da sicer obstajajo podobnosti med refrenoma, vseeno pa so opazne tudi razlike. Sodnikova odločitev je bila torej v korist 31-letnemu glasbeniku, ki pa mu celotna situacija ni neznana.

Sorodna novica Sodišče: Skladba Shape Of You ni plagiat. Sheeran: Takšne tožbe so prepogoste.

V preteklosti se je namreč pogodil v tožbi glede njegove skladbe Photograph, kar pa naj bi še danes obžaloval. Kot posledica tega dogodka se je spremenil tudi njegov ustvarjalni proces. "Zdaj vse snemam," je dejal Sheeran v intervjuju za BBC in razkril, da je za vsak primer začel snemati celoten proces pisanja pesmi. V primeru ponovnih tovrstnih obtožb lahko predajo ves videomaterial in dokažejo, da domnevnega kopiranja ni bilo, poroča Deadline.

Lep občutek ob ustvarjanju pesmi se je spremenil v negotovost

"Osebno menim, da je najboljši občutek na svetu evforija, ki obdaja prvo idejo pri pisanju odlične pesmi," je priznal Britanec in poudaril, da se je ta lep občutek zaradi obtožb plagiatorstva spremenil v negotovost, srečanja z glasbeniki, s katerimi sodeluje, pa naj bi preplavljal strah.

Trenutni občutek v studiu je ponazoril z besedami Georgea Harrisona, ki je nekoč dejal, da se "boji dotakniti klavirja, saj bi se pri tem lahko dotaknil note nekoga drugega." Znova je sicer poudaril tudi dejstvo, da so tovrstna naključja v industriji, v kateri je vsako leto izdanih 22 milijonov pesmi, piscem pesmi pa je na voljo le 12 not, neizogibna.