Chavez je uporabljal tudi lažne recepte. Foto: AP
Chavez je uporabljal tudi lažne recepte. Foto: AP

Na sodišču v Los Angelesu se je zdravnik Mark Chavez spoprijel z obtožbo, da je odgovoren za smrt igralca Matthewa Perryja, ki je oktobra 2023 umrl zaradi kombinacije prevelikega odmerka ketamina, težav s srcem in utopitve.

V primeru zarote za distribucijo kirurškega anestetika ketamina je priznal krivdo. 54-letnik je namreč vodil ketaminsko kliniko in prodajal ketaminske tablete zdravniku Salvadorju Plasencii. Ta jih je dostavil zvezdniku televizijske serije Prijatelji (Friends). Plasencio tako čakajo še resnejše obtožbe. Chavez je priznal, da je ketamin pridobil tako od svoje nekdanje klinike kot od veleprodajnega distributerja na podlagi lažnega recepta.

Sorodna novica V povezavi s smrtjo ameriškega igralca Matthewa Perryja obtoženi tudi njegov pomočnik in zdravnika

Glede na obtožnico sta si zdravnika sicer izmenjala več sporočil, v katerih sta razpravljala o tem, koliko bi lahko Perryju zaračunala za zdravila. V enem izmed njih je bilo zapisano: "Sprašujem se, koliko bo ta bedak plačal." Da bi zvezdniku v tednih pred smrtjo zagotovili za več kot 50.000 dolarjev ketamina (okoli 45.300 evrov), je po besedah tožilcev z obema zdravnikoma sodeloval Perryjev osebni pomočnik Kenneth Iwamasa.

S priznanjem krivde in tako prevzemom odgovornosti ter sodelovanjem v preiskavi se Chavezu obeta manj stroga kazen – še vedno mu grozi do deset let zapora. Zdravnik je sicer že izročil svoj potni list in se strinjal, da bo takoj vrnil tudi zdravniško licenco. Trenutno je plačal varščino in bo na prostosti do izreka sodbe 2. aprila 2025, poroča BBC.

Chavez je sicer eden izmed petih obtoženih za Perryjevo smrt, med njimi je tudi "ketaminska kraljica Los Angelesa" Jasmine Sangha. Iwamasa naj bi že avgusta priznal, da je Perryju večkrat vbrizgal ketamin, krivdo je priznal tudi Perryjev znanec Erik Fleming, ki naj bi pokojnemu nekaj dni pred smrtjo priskrbel na desetine stekleničk ketamina.

"Zdravniki so izkoristili njegovo zgodovino odvisnosti"

Perryja so lani našli neodzivnega v masažni kadi v njegovem domu v losangeleški soseski Pacific Palisades. Igralca so razglasili za mrtvega na kraju dogodka. Toksikološko poročilo je potrdilo, da je umrl zaradi akutnih učinkov ketamina, nato pa se je igralec utopil v vroči vodi.

Viri blizu igralca so takrat povedali, da se je pokojni zvezdnik s ketaminom zdravil zaradi depresije in anksioznosti, vendar je bila njegova zadnja infuzijska terapija teden in pol pred smrtjo. Mrliški oglednik je ugotovil, da ketamin v Matthewevem telesu "ne more biti iz te infuzijske terapije, saj je razpolovna doba ketamina od tri do štiri ure ali manj".

Skoraj sedem mesecev po Perryjevi se je na zvezni in lokalni ravni začela preiskava o tem, kdo je igralca oskrbel s ketaminom, ki je povzročil njegovo smrt. Odvetnik Martin Estrada je avgusta dejal, da so "zdravniki v zadnjih mesecih Perryjevega življenja izkoristili njegovo zgodovino odvisnosti in mu priskrbeli odmerke ketamina, za katere so vedeli, da so nevarni".