Zoe Kravitz se je rodila v losangeleškem Venice Beachu, kjer sta v času njenega rojstva leta 1988 prebivala njena slavna mati in oče, Lisa Bonet in Lenny Kravitz. Bonetova in Kravitz sta se leta 1993 ločila, Zoe je z očetom živela od 11. leta naprej. Od leta 2009 prebiva v trendovski soseski Williamsburg v newyorškem Brooklynu. Foto: EPA
Zoe Kravitz se je rodila v losangeleškem Venice Beachu, kjer sta v času njenega rojstva leta 1988 prebivala njena slavna mati in oče, Lisa Bonet in Lenny Kravitz. Bonetova in Kravitz sta se leta 1993 ločila, Zoe je z očetom živela od 11. leta naprej. Od leta 2009 prebiva v trendovski soseski Williamsburg v newyorškem Brooklynu. Foto: EPA
Gabourey Sidibe, Victoria Mahoney in Zoe Kravitz na predstavitvi filma Yelling to the Sky v Berlinu. Foto: EPA
Poleg igralskih talentov (njen prvenec je bila romantična komedija Ljubezenski recept s Catherine Zeta-Jones in Aaronom Eckhartom iz leta 2007) je Zoe tudi pevka in manekenka. Foto: EPA

V filmu Yelling to the Sky (Vpijoč v nebo), polavtobiografskem celovečernem prvencu Victorie Mahoney, Kravitzova hči nastopa v vlogi 17-letne Sweetness O'Hara, hčere depresivne Afroameričanke in newyorško-irskega alkoholika.

Hči zvezdnikov, ki je na avdiciji za vlogo premagala konkurenco več kot 200 mladih igralk, nastopa skoraj v vsakem kadru pretresljivega filma, vloga je bila zanjo kar velik zalogaj, saj je bilo njeno otroštvo popolnoma drugačno od njenega lika. "Čeprav nisem odraščala v podobnih okoliščinah - bila sem zelo blagoslovljena -, sem bila vseeno kdaj izgubljena in zmedena in sama in žalostna in jezna, saj so to zelo človeška čustva, ki jih vsi občutimo," je 22-letna Zoe Kravitz povedala po odlično sprejetem predvajanju filma. "Tako da smo konec koncev vsi Sweetness."

Najprej je Sweetness veselo in priljubljeno dekle, ki razmere v težavni soseščini preživi pod zaščito starejše sestre Ole, nato pa se začne zapletati v vrtinec mamil in prestopništva, ko ubijejo njenega prijatelja Rolanda (igra ga Tariq Trotter iz hiphop zasedbe The Roots) in ji čez glavo zrastejo težave doma.

Pred Sweetness je bila Precious
Film številni primerjajo s srce parajočo dramo Precious, ki je lani prinesla nominacijo za oskarja igralki Gabourey Sidibe, ki nastopa tudi v filmu Yelling to the Sky. 27-letna Sidibejeva, ki je odraščala v razvpiti newyorški "soseski temnopoltih" Harlemu, dolga leta sinonimu za poulični kriminal, mamila in nasilje, pravi, da upa, da bo zaradi uspeha tovrstnih filmov filmska industrija razširila svoja obzorja. "Mislim, da bi moral posneti več takih zgodb, saj moje življenje ni bilo nikoli niti približno podobno tistemu iz hollywoodskih filmov."

Kravitzova se je strinjala, da bi pri hollywoodskih producentih le težko vzbudili zanimanje za film o mulatki, ki odrašča v Queensu in se trudi izvleči iz živega peska njene pozabljene soseske. "To je za Hollywood samorog, štiriperesne deteljica, škrat ... tam jih pač ne najdeš," je dodala.

44-letna režiserka Mahoneyjeva meni, da so takšne temačne ameriške zgodbe dolgo čakale, da bi jih na platno prenesli ljudje iz prizadetih sosesk, in dodala, da je to, kar je posebno glede njenega filma in Precious (zanimivo je tudi, da je v lanski neodvisni kritiški uspešnici je v vlogi bolničarja nastopil Zoejin oče Lenny Kravitz, op. a.), to, da ja napočil čas, ko so se našla tudi finančna sredstva za snemanje tovrstnih filmov. Tematika po njenem mnenju ni nič izvirnega, to, kar je novo in vznemirljivo pa je, da gre za pogled z druge perspektive, od znotraj.

Yelling to the Sky (napovednik si oglejte v priloženem videoposnetku) je eden izmed 16 filmov, ki se potegujejo za glavno nagrado berlinskega filmskega festivala, zlatega medveda. Dobitnika bodo razglasili 19. februarja.