Jason Momoa ohranja tesno vez z rodnimi Havaji. Foto: AP
Jason Momoa ohranja tesno vez z rodnimi Havaji. Foto: AP

44-letni igralec je bil rojen v Honoluluju na Havajih. Njegov oče ima havajske korenine, mati pa nemške in irske, na Havajih je obiskoval tudi univerzo. Kot mnoge je tudi Jasona močno prizadela nedavna tragedija na otoku Maui, ko so ognjeni zublji pogoltnili mesto Lahaina in zahtevali več deset žrtev, okoli tisoč ljudi pa je še vedno pogrešanih.

Momoa, ki je zaslovel z uspešnico Aquaman, je na Instagramu zapisal: "Maui zdaj res ni kraj, v katerem bi si privoščili počitnice. Prosim, ne hodite k nam. Ne prepričajte se, da je vaša prisotnost na otoku, ki trenutno tako globoko trpi, kakor koli potrebna." V videoposnetku pa je še dodal, da bo manjše število obiskovalcev pomagalo tudi pri tem, da bo več nujno potrebnih stvari, od hrane in vode do zdravil, ostalo za domačine.

Napis pri vstopu v razdejano zgodovinsko mesto Lahaina na otoku Maui. Foto: AP
Napis pri vstopu v razdejano zgodovinsko mesto Lahaina na otoku Maui. Foto: AP

Eni Havaji za domačine in drugi za turiste

Momoa se je s to objavo odzval na pričevanja domačinov, ki so pretreseni, da nekateri turisti še naprej uživajo na dopustu na Mauiju, se sončijo in kopajo, medtem ko si lokalna skupnost celi rane in ne pozna usod sorodnikov in prijateljev, piše BBC. "Trenutno sta dve različici Havajev – ena, v kateri živimo domačini, in druga, ki jo vidijo tujci. Mi se preprosto ne moremo delati, da se nič ni zgodilo, in živeti naprej," je dejala neka domačinka.

Tudi tamkajšnje oblasti so prosile vse, ki so na Havajih na nenujnem potovanju, naj otočje raje zapustijo, tiste, ki še načrtujejo pot na Maui, pa pozvale, naj potovanje odpovejo.

Požari bodo tako močno prizadeli tudi gospodarstvo na otočju, saj turizem prinaša največji delež v BDP-ju otoka. Leta 2019 je Havaje obiskalo 10,4 milijona obiskovalcev, kar je domačinom prineslo več kot 18 milijard dolarjev denarja; tretjino vseh obiskovalcev se je ustavilo na Mauiju.