Julian Assange je v stavbi ekvadorskega veleposlaništva v Londonu bival skoraj sedem let. Foto: AP
Julian Assange je v stavbi ekvadorskega veleposlaništva v Londonu bival skoraj sedem let. Foto: AP

50-letin Assange in 38-letna Moris sta se spoznala leta 2015 na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer je Assange leta 2012 poiskal zatočišče. Leta 2019 mu je nato veleposlaništvo odreklo gostoljubje, britanske oblasti pa so ga zaprle zaradi kršenja določil o varščini.

Avstralski državljan se je sicer na veleposlaništvo zatekel pred izročitvijo v ZDA, kjer mu zaradi razkritij zaupnih dokumentov, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu, grozi do 175 let zapora.

Stella Moris na letošnjem shodu proti izročitvi Assangea v ZDA. Foto: EPA
Stella Moris na letošnjem shodu proti izročitvi Assangea v ZDA. Foto: EPA

"Očka živi v veliki hiši"

Assange in Moris imata tudi dva otroka, petletnega Gabriela in triletnega Maxa. "Rečem jima, obiskali bomo veliki kraj, kjer je očka. To ni očetov dom, je pa velika hiša, v kateri živi. Povem jima, da nekateri ljudje nočejo, da očka pride domov, a je veliko več ljudi, ki si tega želijo," je lani dejala za Guardian.

Zdaj se bosta starša "v veliki hiši" tudi poročila. Dovoljenje za poroko v zaporu Belmarsh sta dobila že lani, poroka pa je predvidena 23. marca. Znanih je nekaj podrobnosti glede ceremonije.

Obleko oblikovala Vivienne Westwood

Obleko za ženina in nevesto je oblikovala uveljavljena oblikovalka Vivienne Westwood, ki javno podpira Assangea. Znano je, da bo Assange, katerega starši imajo škotske korenine, na poroki nosil kilt.

Stella Moris je za tiskovno agencijo PA povedala, sta oba z ženinom kljub omejitvam poroke v zaporu "zelo vznemirjena". Na poroko bosta lahko povabila dve priči in štiri druge goste, prizadevajo si pridobiti še fotografa, prisotna pa bosta še dva varnostnika, poroča Guardian. Gostje bodo morali sicer takoj po poroki zapustiti zapor.