Ameriški predsednik se je s svojimi dejanji že zapisal v zgodovino. Foto: EPA
Ameriški predsednik se je s svojimi dejanji že zapisal v zgodovino. Foto: EPA
Orhan Pamuk
Pamuk se je na lestvico uvrstil zaradi svojih romanov. Foto: EPA
Posebna izdaja revije Time
Na lestvici 100 najvplivnejših so se znašli ljudje iz petih različnih kategorij. Foto: Reuters

Time je lestvico Zemljanov, ki najbolj vplivajo na naš svet, sestavil tretje leto zapored, na njej pa se nekatera imena ponavljajo. Tako so se na lestvici že večkrat znašli George W. Bush, ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, Bill Clinton, Bill Gates in še kdo.

Ameriškega predsednika so na lestvico uvrstili, čeprav med Američani izgublja podporo za vojno v Iraku. Pri reviji pojasnjujejo, da si je Bush, ne glede na trenutne razmere, zagotovil svoje mesto v zgodovini, zato si zasluži tudi mesto na lestvici. Angela Merkel pa se je na lestvico uvrstila, saj je kot prva ženska v Nemčiji zasedla kanclerski položaj, veliko pa se pričakuje tudi od njenih obljub o gospodarski reformi države.

Turškega pisatelja Orhana Pamuka so pri reviji Time na lestvico uvrstili predvsem zaradi njegovih del, poudarili pa so roman Moje ime je rdeče, v katerem avtor opozarja na temnejšo turško zgodovino, predvsem na genocid nad Armenci leta 1915 in zatiranje kurdske manjšine.

Tudi slavnih in bogatih niso pozabili
Lestvico pa sestavljajo tudi imena iz zabavljaštva, med njimi raper Sean Combs, Will Smith ter letošnja dobitnika oskarja George Clooney in Reese Witherspoon. Seana Combsa je še posebej izpostavila modna kreatorka Vivienne Tam, ki je sodelovala pri sestavljanju lestvice. Tamova je dejala, da se je Sean iz mladeniča v Harlemu povzpel do kariere pevca, producenta, kreatorja in človekoljuba.

Ljudje iz petih kategorij
Lestvica je sestavljena iz petih kategorij. Prvo kategorijo sestavljajo umetniki in ljudje iz sveta zabave, ki vplivajo na oboževalce in imajo posnemovalce po vsem svetu. V drugi kategoriji so znanstveniki in misleci, ki so zaslužni za največje ideje našega časa. V tretji kategoriji so se znašli svetovni voditelji in revolucionarji, za katere revija Time meni, da imajo sposobnost spreminjati svet. Četrta kategorija je sestavljena iz junakov in pionirjev, od igralcev in politikov do športnikov, ki imajo moč narediti nekaj dobrega za svet. V zadnji kategoriji pa so graditelji in poslovni velikani, ki imajo tisto, kar je potrebno za uspeh v poslovnem svetu.