Zasedba BTS je bila ustanovljena leta 2010, sedmerica (Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V in Jungkook) pa je skupaj nastopala zadnjih devet let. Foto: EPA
Zasedba BTS je bila ustanovljena leta 2010, sedmerica (Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V in Jungkook) pa je skupaj nastopala zadnjih devet let. Foto: EPA

29-letni Jin je namreč že večkrat zaprosil za odlog služenja obveznega vojaškega roka, zdaj pa so iz agencije HYBE, ki skrbi za menedžment te zasedbe, sporočili, da bo preklical svojo prošnjo za najnovejši odlog in se po navodilih pristojnih udeležil služenja vojaške obveznosti. Decembra bo Jin namreč dopolnil 30 let, kar je zgornja meja za začetek služenja, navaja Reuters.

Tudi vsi drugi člani priljubljene južnokorejske zasedbe bodo sledili navodilom pristojnih in se udeležili služenja, so še navedli v agenciji. "Tako agencija kot člani BTS-a se veselijo, da se bodo znova združili kot skupina okoli leta 2025, ko vsi končajo obvezno služenje," je v izjavi zapisala hčerinska družba agencije HYBE, Bighit Music, ki upravlja znamko BTS.

Sedemčlanska zasedba BTS je bila ustanovljena leta 2013 in je kmalu postala svetovna senzacija ter promotorka K-popa zunaj Južne Koreje. V zadnjem obdobju se je že večkrat omenjala možnost razpada skupine, a so nato člani BTS-a oboževalce deloma pomirili junija, ko so oznanili, da se zgolj začasno razhajajo, saj bi se radi posvetili solokarieram.

Kljub temu so se fantje nepričakovano znova pojavili skupaj na odru v soboto, na koncertu v Busanu, ki je bil del promocijskih dejavnosti mesta v okviru kandidature za svetovno razstavo 2030.

Južna Koreja ima prav zaradi napetosti s severno sosedo še vedno obvezno služenje vojaškega roka, ki traja od 18 do 21 mesecev. Udeležiti se ga morajo vsi telesno sposobni mladi moški, med 18. in 28. letom, razen nekaterih posameznikov, ki lahko bodisi v vojski služijo krajše obdobje bodisi so služenja opravičeni. To so pretežno vrhunski športniki z uspehi na olimpijskih ali azijskih igrah, klasični glasbeniki, plesalci ipd., ki so osvojili nagrade, pomembne v svetovnem merilu.

Številni oboževalci zasedbe BTS in tudi peščica politikov so pristojne pozivali, naj izjemo odobrijo tudi za člane omenjene zasedbe.