Srečal se je tudi s petčlansko družino, ki je s seboj prinesla le oblačila, ki jih imajo na sebi, in nekaj denarja. Foto: Unicef
Srečal se je tudi s petčlansko družino, ki je s seboj prinesla le oblačila, ki jih imajo na sebi, in nekaj denarja. Foto: Unicef

Unicefov ambasador dobre volje Orlando Bloom se je podal v Moldavijo, zato da bi se srečal z otroki in družinami, ki bežijo iz Ukrajine. Med dvodnevnim obiskom je zvezdnik v Palanci na jugozahodu države obiskal eno izmed treh Modrih točk, ki sta jih Unicef in Agencija Združenih narodov za begunce v partnerstvu z vladami in organizacijami civilne družbe vzpostavila na ključnih begunskih poteh v Moldaviji. Ti varni prostori na enem mestu zagotavljajo informacije potujočim družinam, pomagajo pri prepoznavanju otrok brez spremstva in otrok, ločenih od družin, jim zagotavljajo zaščito pred izkoriščanjem in so središče za nudenje osnovnih storitev.

Naziv nosi že od leta 2009. Foto: Unicef
Naziv nosi že od leta 2009. Foto: Unicef

"Številne družine in otroci, s katerimi sem govoril, niso zapustili le svojih domov, ampak tudi šolo, prijatelje, družinske člane in skoraj vse, kar imajo. Kot oče si ne morem predstavljati, kako pretreseni in zmedeni so v tem trenutku," je priznal britanski igralec in poudaril, da so Modre točke na ukrajinskih mejah "ključna prva postaja za obupane matere, ki iščejo vsaj malo oddiha in varen prostor za igro otrok".

"Srce parajoče je bilo videti to družino in toliko drugih, ki po dolgi poti zapuščajo državo z le nekaj osebnimi stvarmi in ne vedo, kje se bo njihova pot končala," je dejal 45-letnik in pojasnil, da je spoznal mamo, ki je na mejni prehod prispela s tremi majhnimi otroki. "Sinoči so pobegnili iz Ukrajine, potem ko je bila bombardirana sosedova hiša. Bili so preveč prestrašeni, da bi ostali."

Več deset tisoč otrok je prebeglo v  Moldavijo. Foto: Unicef
Več deset tisoč otrok je prebeglo v Moldavijo. Foto: Unicef

Unicef v Moldaviji deluje 24 ur na dan

Med potovanjem se je zvezdnik srečal tudi z otroki in družinami v begunskem centru Moldexpo v Kišinjevu. Preden nadaljujejo pot, lahko begunci v enem izmed več kot 100 centrov v Moldaviji spijo, dostopajo do zdravstvenih in pravnih informacij ter toplih obrokov.

Sam ima sicer dva otroka – sina z Mirando Kerr in hči s Katy Perry. Foto: Unicef
Sam ima sicer dva otroka – sina z Mirando Kerr in hči s Katy Perry. Foto: Unicef

Od začetka vojne 24. februarja je sicer iz Ukrajine pobegnilo že več kot 1,8 milijona otrok, od tega več deset tisoč v Moldavijo. Številni begunci nadaljujejo pot v druge države, medtem ko jih je skoraj 100.000 – od tega polovica otrok – ostalo v Moldaviji pri družinah gostiteljicah, prostovoljcih ali v begunskih centrih, ki jih vodi vlada. "Otroci na begu so vsak dan bolj ogroženi. Tisti, ki potujejo sami, so še posebej izpostavljeni trgovini z ljudmi in izkoriščanju med dolgo in naporno potjo," je povedala predstavnica Unicefa v Moldaviji Maha Damaj.

Unicef in partnerji še naprej povečujejo število Modrih točk v državah gostiteljicah beguncev, vključno z Moldavijo, Poljsko, Romunijo in Slovaško, ter pozivajo vlade v regiji, naj sprejmejo ukrepe za zaščito otrok.