Letos bo v Sloveniji zaradi varčevanja nekoliko manj ognjemetov. Foto: MMC RTV SLO
Letos bo v Sloveniji zaradi varčevanja nekoliko manj ognjemetov. Foto: MMC RTV SLO
Silvestrovanje
Ljudje radi silvestrujejo na prostem. Foto: EPA
Voščilo
Kje si boste letos izmenjali silvestrski poljub? Foto: EPA
Kje boste silvestrovali?
Kakšen bo praznični ognjemet v prestolnici?

In če je ob začetku leta 2009 marsikoga zunaj zeblo, letos ni bilo tako, saj je bilo precej topleje.

V Ljubljani so obiskovalci novo leto pričakali na Prešernovem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter v Križankah, ob polnoči pa so si želje lahko izmenjali ob tradicionalnem ognjemetu z Ljubljanskega gradu. Na Pogačarjevem trgu so nastopili Vili Resnik, Krila in Ansambel bratov Poljanšek, Križanke pa so bile pravi izbor za ljubitelje alternativne rockglasbe, saj so nastopili Incurabili, Muškat Hamburg, R5PS, Slon in sadež in Metalsteel James Riviera.

Na Mestnem trgu so za dobro vzdušje skrbeli Stari mački, Eroika in Manca Izmajlova, največ ljudi pa se je znašlo na Prešernovem trgu, kjer so nastopali Tabu, Alenka Godec s skupino, Victory in hrvaška pevska zvezdnica Daniela. Dodati velja še to, da je bilo od 18.00 do 5.00 parkiranje na Vodnikovem trgu brezplačno.

V Mariboru se je množično silvestrovanje na Trgu svobode začelo ob 21. uri in je trajalo do četrte ure zjutraj. Na odru za vzdušje skrbijo Domen Kumer, Nuša Derenda, skupina Happy Ol'McWeasel in Show Band Klobuk. Ob polnoči ni manjkal niti ognjemet. Javna silvestrovanja so potekala tudi v večini večjih krajev okoli Maribora - v Rušah, Lenartu in Slovenski Bistrici. Štajerci in drugi obiskovalci so novo leto pričakali tudi na Pohorju, kamor so se nekateri podali tudi z novo vzpenjačo.

V Celju so pripravili otroško silvestrovanje na Glavnem trgu, glavno silvestrsko rajanje z ognjemetom pa je potekalo na Trgu celjskih knezov, kjer so za zabavo skrbeli Čuki. Prav tako so za otroško veselje poskrbeli z novoletno zabavo in obiskom Dedka Mraza v Velenju, odrasli pa so silvestrovali na prostem z Natalijo Verboten, kjer so dočakali tudi razglasitev naj občana in so lahko uživali tudi v ognjemetu.

Sredstva za ognjemet na Ptuju v dobrodelne namene
Na Ptuju so zaradi varčevanja nastopale domače glasbene skupine, ognjemeta pa letos ni bilo, saj so denar raje podarili v dobrodelne namene. Med drugim je bilo veselo še v Črni na Koroškem, na Ravnah na Koroškem in v Slovenj Gradcu, kjer je bilo namesto ognjemeta poskrbljeno za ognjeno predstavo žonglerske skupine Čupakabra.

Na prostem so novo leto pričakali tudi na Gorenjskem. V Kranju so zbrane zabavali Vili Resnik s skupino in Veseli svatje. Silvestrovanja so pripravlili tudi v Tržiču in Škofji Loki, na Bledu pa so novo leto začeli z že 19. novoletnim slavnostnim koncertom, ki je potekal v znamenju Avsenikovih melodij v izvedbi Simfoničnega orkestra in Ansambla Gregorji.

Veselo tudi na Obali
Dolgčas ni bilo niti na Obali. V koprskem gledališču je nastopala Eroica, novo leto na prostem pa so Koprčani pričakali ob glasbi Tinkare Kovač in skupin Platana in Sons. Nebo nad Koprom je tudi letos razsvetlil tradicionalni ognjemet. Za silvestrovanje na prostem pa so bili prikrajšani Pirančani. Zaradi napovedanih neugodnih vremenskih razmer, dežja in vetra ter visokega plimovanja morja je bilo silvestrovanje na Tartinijevem trgu namreč odpovedano. Organizatorji so dogajanje prestavili pred marino v Luciji, kjer obiskovalce zabavala skupina Ne me jugat. V ognjemetu in glasbi bodo lahko prvega januarja uživali tudi v Portorožu.

Najdaljše noči so se veslelili tudi na severnem Primorskem - na trgih so pripravili silvestrovanja v Ajdovščini, Šempetru pri Gorici, Novi Gorici, Idriji, Tolminu, Kobaridu in Bovcu. V Novi Gorici so nastopili Rock Partyzani in Orleki, v Ajdovščini pa Rock'n'Band. Za vzdušje v Idriji so skrbeli Dotik in Kingston, v Bovcu so se obiskovalci zabavali s StereoTipi in skupino Oko, v Tolminu pa z zasedbama Žur Žndar in Alpski kvintet. Večina občin se je letos ognjemetu odpovedala.

Veselo tudi na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in Pomurju
Veselo pa je bilo tudi na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Novomeščane je v novo leto vodil Dan D, leto 2010 pa so na prostem pričakali skoraj v vseh večjih krajih Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Trebanjci so silvestrovali v Mestnem parku z ansamblom Kosobrin, Črnomaljci pa z zasedbo Birsa brothers.

V Pomurju so novo leto pričakali številni gostje v hotelih, med silvestrovanji na prostem pa je največje tradicionalno silvestrovanje potekalo na Trgu zmage v Murski Soboti. Obiskovalce sta zabavali domači skupini Blue planet in Sončna uprava, manjkal pa ni niti ognjemet.

Kje boste silvestrovali?
Kakšen bo praznični ognjemet v prestolnici?