Jonov obraz ste gotovo opazili v kakšnem izmed oglasov za H & M. Foto: H & M
Jonov obraz ste gotovo opazili v kakšnem izmed oglasov za H & M. Foto: H & M
Fotografija iz kampanje za modno znamko David Yurman. Foto: Facebook
Kljub visokoleteči mednarodni karieri Jon redno nastopa na modnih revijah v okviru španskega tedna mode. Foto: EPA

Kariere moških manekenov so pogosto "boleče drugačne" od karier njihovih stanovskih kolegic: zaznamujejo jih slabše plače, slabše možnosti in slabša prepoznavnost, piše španski dnevnik El Pais v portretu Jona Kortajarene, 1,88 cm visokega lepotca s prepoznavno pričesko, izklesanimi ličnicami, predirnimi očmi in zapeljivo šobo.

Za Kortajareno pa zgoraj navedene slabosti manekenskega poklica za moške ne držijo: svoj obraz in telo je samo letos posodil znamkam, kot so H&M, Hugo Boss Orange, DKNY, Armani Jeans, 212 VIP Caroline Herrere, pa novemu parfumu Jeana Paula Gaultierja (Kokoriko). Lahko strnemo, da je pravzaprav delal za večino zvenečih modnih imen.

Tudi pri delu se Jon trudi vzpostaviti prijateljske vezi, ki presegajo le poziranje pred objektivom, saj pravi, da srečuje ljudi, ki jih občuduje in je z njimi užitek ustvarjati. Leta 2009 so ga pri Forbesu uvrstili na seznam 10 najuspešnejših v njegovem poklicu. Kot pravi danes, mu na začetku ni bil pomemben zaslužek, ampak se je v posel vrgel predvsem zaradi pustolovščine.

Tom Ford: "Kamera ga ljubi in je naravni talent"
Predvsem pa ne bi bil tu, kjer je, če ne bi imel podpore družine, h kateri se vrača na realna tla, dodaja. Prav materi Nurii se ima zahvaliti, da ga je pred leti opazil Tom Ford, ki kar ni mogel verjeti, da je imela "običajna frizerka iz Bilbaa" toliko okusa in spretnosti, da je svojemu sinu ustvarila pričesko, po kateri je prepoznaven še danes.

Toma Forda je Jon Kortajarena fasciniral v tolikšni meri, da mu je ponudil vlogo v svojem filmskem prvencu A Single Man s Colinom Firthom v glavni vlogi. Kot je leta 2009 povedal slavni ameriški modni oblikovalec in režiser, je že prvič, ko je videl Jona pred objektivom, vedel, da bi bil dober igralec. Zanj ima same dobre besede: "Kamera ga ljubi in je naravni talent. Najboljše izmed vsega pa je nedvomno njegovo srce. Je eden najbolj prikupnih fantov, kar jih poznam, in ne govorim le o njegovi očitni telesni lepoti. Je moder, kljub mladosti, zvest in dober prijatelj velikega duha."

Odprto okno v svet filma, vrata še ne
Prav Fordov film je Kortajareni odprl okno, za katerega si Kortajarena želi, da bi postalo vrata. Zato svoje manekensko delo dopolnjuje z učnimi urami igre in potrpežljivo čaka na še kak filmski projekt. "Ta film je bil darilo," razmišlja. "A zavedam se, da to ni resničnost, na katero bi lahko upal. Se pa učim in uživam v tem. Sicer pa sem zdaj v dobrem trenutku, kar zadeva modno kariero. Veliko sem delal, da sem to dosegel, in bi v tem rad užival."

Spodaj si oglejte "Jonov" odlomek iz mojstrsko posnetega Fordovega filma, prilagamo pa tudi nekaj oglasov, v katerih nastopa postavni Bask.