Prefinjeno revijo 'epskih razsežnosti' je zaprla vidno zadovoljna povratnica Gisele Bündchen, poroča Fashion Wire Daily. Foto: FWD
Prefinjeno revijo 'epskih razsežnosti' je zaprla vidno zadovoljna povratnica Gisele Bündchen, poroča Fashion Wire Daily. Foto: FWD
Kritiki opevajo Ghesquierovo kolekcijo, ki naj bi zasenčila Balmainov 'punk-šik'. Foto: FWD

Pariški teden mode je že v polnem teku, znamka Balenciaga pa je svojo kolekcijo za pomlad/poletje 2011 predstavila v plesni dvorani luksuznega Hotel de Crillon, kjer vsako leto v družbo uvajajo mlade predstavnice pariške smetane. Tudi Ghesquièrove gospodične so bile nekako baročno veličastne.

Kot je v zaodrju povedal modni oblikovalec, je želel raziskovati različne lepotne ideale, zato je za revijo izbral širši nabor manekenk kot po navadi - tako tridesetinnekajletnice (kar je v modnem poslu že častitljiva starost), med katerimi so bile "veteranke" Stella Tennant, Amber Valletta, Carolyn Murphy, do trenutno vročih supermanekenk, mlade mamice Gisele Bündchen in noseče Mirande Kerr, ter nekaterih neznanih obrazov z ulice.

Nasprotja se privlačijo
V kolekciji se "tepejo" moško in žensko, pravo in umetno, staro in novo. Nežna barva sivke, rožnata v barvi žvečilnega gumija, limonasto rumena in modra v barvi plavice so si delile modno brv z močno rdečo, belo in črno. Kontrasti so bili opazni tudi pri tkaninah in oblikah - od težkih metalnih srebrnih zaponk in umetniških grafik do prešitega usnja v kombinaciji s svilo.

Po dveh tednih mehkobe in s 70. leti navdahnjenih kolekcij v Milanu in New Yorku je napočil čas za nekaj bolj grobega. Ghesquièru je to uspelo brez zanašanja na klišeje v slogu Sex Pistolsov, zaradi katerih je "punkovska" kolekcija Christopha Decarnina za Balmain, predstavljena le nekaj ur pozneje, videti precej vsakdanja in pozabljiva, ugotavljajo modni poznavalci.

Za naslednjo sezono se je Ghesquière, znan po naklonjenosti futurizmu, poigral s konceptom "nazaj v prihodnost" z drznimi topi brez rokavov, prešitimi usnjenimi jaknami, svetlečimi črnimi pajkicami in škornji v slogu "martensk". "Te ženske so otroci punkgeneracije ali tistega, kar je ostalo od ideje punka. So tudi fantovske, zelo moške," je povedal oblikovalec, ki ga častijo tako stanovski kolegi kot zvezdnice.

Zvezdniška zasedba na vplivni reviji
Zagotovo je bila v Parizu ena najvplivnejših revij v zadnjem času, se strinjajo modni strokovnjaki. Ghesquièra hvalijo tudi za najbolj domiselno obutev za pomlad 2011 doslej - šlo naj bi za nekakšno mešanico "martensk" in smučarskh čevljev v neonsko rdečem in električno modrem usnju z metalnim sijajem, navdušile pa so tudi superge v barvi bonbonov in škorenjci, obilno okrašeni z resicami.

Nosečo Kerrovo je v dvorani opazoval tudi novopečeni soprog Orlando Broom, zvezdniško zasedbo na reviji pa so dopolnjevali Charlotte Gainsbourg, sicer Ghesquièrova muza, Salma Hayek in njen soprog François-Henri Pinault, direktor skupine PPR, pod katere okrilje spada tudi Balenciaga, ena njihovih najhitreje rastočih znamk in del skupine Gucci (poleg znamk Gucci, Yves Saint Laurent in Bottega Veneta).