Oblikovalki sta burke naredili bolj modne. Foto: Reuters
Oblikovalki sta burke naredili bolj modne. Foto: Reuters
Afganistanska manekenka
Bi oblekli kaj podobnega, ko bi šli v službo? Foto: Reuters
Afganistanska manekenka
Manekenke so nosile zelo konservativne obleke za zahodnjaški okus. Foto: Reuters

prvič po več desetletjih sprehodili po modni stezi za skrbno varovanimi zidovi razkošnega hotela v Kabulu in predstavili izdelke dveh modnih oblikovalk.

Obiskovalci, med katerimi so bili izgnanci in afganistanski bogataši, so si revijo ogledali na hotelskem vrtu pod jasnim poletnim nebom in ob spremljavi tradicionalne afganistanske glasbe.

Afganistanske manekenke preveč za konservativno družbo
Vse manekenke, ki so nosile konservativno krojene obleke, vključno z burkami, na razočaranje nekaterih obiskovalcev niso bile Afganistanke. Organizatorji so povedali, da niso hoteli izzvati protestov v močno konservativni muslimanski državi z afganistanskimi modeli. "Povabili smo veliko afganistanskih žensk, naj se udeležijo revije, vendar nobene kot modela," je povedala italijanska oblikovalka Gabriella Ghidoni, ki je organizirala revijo skupaj z afganistansko partnerko.

Tudi skoraj pet let po tem, ko so bili talibani, ki so ženske prisilili, da so nosile burke, ki so zakrivale celotno žensko telo, pregnani z oblasti, jih veliko žensk v javnosti še vedno nosi.

"Manekenke bi morale biti Afganistanke, vendar se zavedamo, da veliko družin svojim hčerkam še vedno ne dovoli, da bi počele kaj podobnega," je povedala obiskovalka revije Nooria Farhad. "Veliko bolje in bolj učinkovito bo, če bodo v prihodnje afganistanske manekenke nastopale na revijah in svetu predstavljale afganistanska oblačila. Upam, da bomo nekega dne imeli afganistanske modele," je še dodala.

Modna revija dvignila razpoloženje v Kabulu
Neki drugi obiskovalec je povedal, da je bila nedeljska modna revija spodbuda za mesto, ki je v zadnjih tednih videlo krvave protivladne in proti tujcem usmerjene nemire ter kar nekaj bombnih napadov. "To je zelo pomembno za državo, saj predstavlja veliko moralno podporo za ljudi," je povedal predsednik banke Haji Ali Akbar. "Kaže tudi na to, da postaja Afganistan vedno bolj stabilen in da se z vsakim dnem bolj odpira za tuje naložbe in posel."

Gidonijeva in njena partnerka, afganistanska oblikovalka Zolajka Šerzad, sta skupaj začeli ženske poučevati o modi in oblikovanju nakita. Nato sta začeli prodajati izdelke iz svojih kabulskih trgovin. Šerzad je povedal, da so pred začetkom vojne prirejali manjše modne revije v Kabulu v 70. letih prejšnjega stoletja. Danes v mestu obstaja trg za modo, čeprav to morda ni očitno, je še dodala. "Mode, kot jo poznajo na Zahodu, tu ni veliko, obstaja pa moda znotraj zasebnega okolja, znotraj gospodinjstev," je povedala. "Ljudje so radi modni."