Ambulanta pro bono na Mislejevi ulici v Ljubljani za Bežigradom. Foto: ZD Ljubljana
Ambulanta pro bono na Mislejevi ulici v Ljubljani za Bežigradom. Foto: ZD Ljubljana

Ambulante pro bono so namenjene ljudem, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, a potrebujejo zdravstveno in psihosocialno pomoč. V njih zdravstveni delavci delajo prostovoljno, obisk pa je za paciente brezplačen.

Sorodna novica V ambulanti pro bono povabili vse osebe brez zdravstvenega zavarovanja, da jih obiščejo

Vodja ljubljanske ambulante pro bono družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček pojasnjuje, da sprejmejo vsakogar, ki potrebuje pomoč. "Kar mislim, da je izjemno visok standard v neki državi, da nekdo, ki nima nikakršnega zavarovanja, pride do zdravnika, dobi obravnavo, zdravila, nasvet, napotnico in vse, kar potrebuje."

V ambulantah pro bono najpogosteje obravnavajo trebušne težave, sezonska prehladna in druga obolenja, težave s sečili, hrbtenico in visok krvni tlak. Storitve, ki jih nudijo ambulante pro bono po državi, se sicer razlikujejo, a so vse vedno dostopne pacientom.

V ljubljanski ambulanti med drugim opravijo tudi cepljenje otrok, ginekološke preglede, pacienti dobijo zdravila, če jih potrebujejo, s pomočjo humanitarnih organizacij pa sta na voljo tudi obleka in obutev. Po novem opravljajo tudi medicinsko pedikuro za sladkorne in ortopedske bolnike, veliko pozornosti namenjajo tudi preventivnim pregledom, pojasnjuje Kopčavar Guček.

Vodja ljubljanske ambulante pro bono ljudi brez zdravstvenega zavarovanja poziva, naj ob zdravstvenih težavah ne odlašajo in naj obiščejo katero od ambulant pro bono. "Pogosto obžalujemo, da pacienti k nam pridejo z napredovanimi oblikami bolezni, in ker nimajo zavarovanja, odlašajo z obiskom ali pa sploh ne vedo za to možnost."

Prva ambulanta pro bono je bila odprta pred 22 leti v Ljubljani, z namenom, da bo delovala le štiri leta, a od takrat ni nikoli zaprla svojih vrat. Zaradi preobremenjenosti ljubljanske ambulante pro bono so v naslednjih letih vrata odprle tudi podobne ambulante v Mariboru, Novi Gorici, Kopru, Kranju in na Jesenicah.