Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Zastoj srca, ki se zgodi zunaj bolnišničnega okolja, je najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsak deseti, ki doživi srčni zastoj. Dejstvo je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi, poudarjajo na Rdečem križu.

Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma začeli izvajati temeljne postopke oživljanja še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili kar od dva- do štirikrat več življenj. Možganske celice začnejo odmirati že od tri do pet minut po srčnem zastoju, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

Bi znali oživiti bližnjega s srčnim zastojem?
Ponovimo osnove masaže srca

Do prihoda reševalcev je življenje tistega, ki ga oživljamo, v naših rokah. Zato osvežimo glavne poudarke masaže srca: dlan dominantne roke položimo na sredino prsnega koša; dlan druge roke položimo nad prvo roko in prepletemo prste, da ne pritiskamo na sosednja rebra; pritiskamo pravokotno na prsni koš, tako da se vda za 4–5 centimetrov; med masažo lahko glasno štejemo, da zagotovimo potrebno frekvenco masaže, ki je 100 stiskov na minuto, to je nekoliko manj kot 2 stiska v sekundi. Pri tem si lahko z ritmom skladbe Stayin' Alive od zasedbe Bee Gees, poroča Radio Maribor.

Priložnost za udeležbo na tečaju

Ob 16. oktobru, svetovnem dnevu oživljanja, bodo po vsej Sloveniji organizirali številne brezplačne tečaje in predstavitve oživljanja.

Dogodki bodo potekali v sklopu akcije Slovenija oživlja!, ki poteka v organizaciji Slovenskega reanimacijskega sveta, Rdečega križa Slovenije skupaj z območnimi združenji, Zveze študentov medicine Slovenije in sekcije reševalcev v zdravstvu. Prav tako pri prikazih sodelujejo še številne partnerske organizacije. Dispečerska služba zdravstva bo prikazala, kako v primeru srčnega zastoja dispečer vodi očividca skozi temeljne postopke oživljanja, so sporočili z Rdečega križa Slovenije.

Osrednji cilji vseh dejavnosti so ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave ter ukrepanje ob srčnem zastoju in širjenje znanja in veščin temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo Slovenija oživlja! želijo povečati možnost preživetja.

Video: Temeljni postopki oživljanja in uporabe AED

Kako je z oživljanjem na nogometni infrastrukturi

Letos akcijo podpirata tudi Evropska nogometna zveza in Nogometna zveza Slovenije. S kampanjo GOAL (go and save a life) želijo izboljšati zavedanje o srčnem zastoju med športniki in mladimi. Zato so med slovenskimi nogometnimi klubi izvedli anketo o pomenu oživljanja.

Sorodna novica Srčni zastoj vsako leto doživi okoli 1500 ljudi

Na vprašanja je odgovorilo 45 nogometnih klubov. 80 odstotkov klubov, ki so odgovorili na vprašalnik, ima nameščen zunanji avtomatski defibrilator. Dva izmed nameščenih avtomatskih defibliratorjev sta bila tudi uporabljena ob srčnem zastoju. Sodelujoči v anketi so tudi opisali štiri dogodke, kjer je bilo potrebno oživljanje. V enem od primerov so nenadno obolelega najprej oživljali člani kluba s pomočjo medicinskega dispečerja, ki je po telefonu dajal navodila.

Dejavnosti v okviru dogodkov Slovenija oživlja 2023! bodo potekale več kot 14 dni, na njih pa se bodo udeleženci lahko naučili, kako izvajati temeljne postopke pri odraslem, pa tudi če do zastoja pride pri dojenčku ali otroku. Točni termini in lokacije so dostopni tukaj.

Avdio: Radio Maribor je pripravil reportažo o tem, kako je nekdanji trener nogometnega kluba Slovenska Bistrica Goran Stanković doživel srčni zastoj. Ko bo končal rehabilitacijo, bo eden njegovih prvih ciljev srečanje z rešiteljem, reševalcem Mariem Palom. Več v pripetku spodaj:

Naše roke lahko rešijo življenje

Vabljeni k poslušanju še več zgodb Vala 202 v akciji Sekunde rešujejo.

Najdete jih TUKAJ.

Še več radijskih in televizijskih prispevkov na to temo:

Slovenija oživlja!
Terenski vklop: "Slovenija oživlja!"
Svetovni dan oživljanja
Dan oživljanja