Cepljenje proti gripi. Foto: BoBo
Cepljenje proti gripi. Foto: BoBo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da je Slovenija za letošnjo jesensko-zimsko sezono respiratornih obolenj naročila 250.000 odmerkov cepiva proti gripi. To je manj kot lani, ko so naročili 360.000 odmerkov cepiva.

Nacionalna koordinatorica cepljenja Marta Grgič Vitek z NIJZ-ja je na petkovi novinarski konferenci o spremenjenih cepivih proti covidu-19 dejala, da pričakuje, da bo cepljenje proti gripi tako kot lani tudi letos mogoče opraviti sočasno s cepljenjem proti covidu-19.

Posebej priporočljivo za tvegane skupine

Na NIJZ-ju cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Je pa cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za hujši potek bolezni, to so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe, ki imajo izrazito povečano telesno težo, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice in njihovi družinski člani, zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter za druge delavce v nujnih službah.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s hujšo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri teh skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.