Zavarovalnica Vzajemna je svojo zamisel najprej predstavila ministru, zdaj pa je na pogovor povabila še bolnišnice. Foto: BoBo
Zavarovalnica Vzajemna je svojo zamisel najprej predstavila ministru, zdaj pa je na pogovor povabila še bolnišnice. Foto: BoBo

Na Vzajemni so tako dobili zamisel, da bi dobiček (tega bo več, kot so načrtovali) uporabili za reševanje položaja bolnišnic in na splošno slabega položaja slovenskega zdravstva. Predlagajo, da bi svojim zavarovancem in po njih zavarovanim financirala zdravstvene storitve, na katere morajo zdaj bolniki zaradi čakalnih dob predolgo čakati.

"Vzajemna bo tako v celoti financirala zdravstvene storitve, ki jo bodo bolnišnice izvajale zunaj rednega delovnega časa in zunaj rednih programov," so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Le za storitve, kjer je čakalna doba predolga
"S tem bi slovenske bolnišnice pridobile dodatna sredstva, Vzajemna pa bi svojim zavarovancem omogočila dostopnost do zdravstvenih storitev, pri katerih je čakalna doba daljša, kot je to dopustno po določilih pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah. Obenem pa bi bil za plačilo teh storitev razbremenjen tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije,"
še pravijo v Vzajemni.

Minister zamisel podpira
Zamisel je Vzajemna najprej posredovala ministru za zdravje Tomažu Gantarju, ki jo podpira, zdaj pa nameravajo pobudo predstaviti še bolnišnicam in ugotoviti, ali bi bila takšna izvedba sploh mogoča. Pogovoriti se morajo namreč z vodstvi bolnišnic in ugotoviti, "kakšne so pravzaprav možnosti (kadrovske, časovne) za izvedbo dodatnih programov v primeru dodatnega financiranja".

Če oz. ko se bodo o teh podrobnostih dogovorili z bolnišnicami, bodo lahko ocenili, koliko bi to stalo in kakšen bi bil obseg teh storitev. Nato pa se bodo o podrobnostih dogovorili še s posameznimi izvajalci, še poudarjajo in dodajajo, da tudi minister upa na pozitiven odziv bolnišnic.