Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Veljati je začela novela zakona o zdravniški službi, ki določa naloge zdravnikov v času stavke

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides menijo, da so spremembe omenjenega zakona v nasprotju s slovensko ustavo, saj da grobo posegajo v ustavno pravico zdravnikov do stavke. Razširitev nabora storitev, ki so jih zdravniki dolžni opravljati med stavko, kot tudi zahteva po njihovi obvezni prisotnosti na delovnem mestu, predstavlja nesorazmeren poseg v pravico do stavke in s tem dejansko onemogoča izvajanje stavke, so poudarili v sporočilu za javnost.

Sindikati, ki zastopajo pravice delavcev, morajo imeti po navedbah Fidesa možnost učinkovitega izvajanja stavkovnih dejavnosti, kar vključuje tudi možnost prekinitev dela in organizacijo stavkovnih zborov. Omejitve, uvedene s spremenjenim zakonom, zdravnikom te pravice odvzemajo in s tem kršijo njihovo ustavno zagotovljeno pravico do stavke, so opozorili.

"Zahtevo smo vložili v interesu zaščite pravic stavkajočih zdravnic in zdravnikov. Pričakujemo, da bo ustavno sodišče na podlagi vložene zahteve prepoznalo čezmeren poseg v ustavne pravice zdravnikov ter sporne zakonske določbe razveljavilo," so še sporočili s sindikata.

Sorodna novica Ustavno sodišče zavrglo pobudo Fidesa o delu med stavko, v sindikatu nad odločitvijo "zaskrbljeni"

Omejitev stavke

Da bodo vložili pobudo za presojo ustavnosti, so v Fidesu napovedali že aprila, potem ko je DZ sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi. Novela med drugim določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo nepopravljive posledice. Novela je zdravnikom med drugim naložila tudi izdajanje bolniških potrdil, poleg izvajanja nujnih zdravstvenih storitev pa tudi izvajanje storitev stopnje zelo hitro.

Predtem je vlada nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke, razširila z odlokom, za katerega so v Fidesu prav tako zahtevali presojo ustavnosti in zakonitosti. A je ustavno sodišče pobudo zavrglo, saj da za začetek postopka ni izkazanega pravnega interesa.

Stavka sindikata Fides se je začela 15. januarja in je že pred časom postala najdaljša stavka slovenskih zdravnikov. V sindikatu so ob napovedi stavke decembra med drugim izrazili željo po sklenitvi dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij z dvigom plač starejšim zdravnikom.