Mladinsko zobozdravstvo se v 70 odstotkih financira na podlagi storitvenega sistema, od lani pa je v 30 odstotkih vezano na glavarinski princip oziroma na število opredeljenih pacientov. Foto: MMC RTV SLO
Mladinsko zobozdravstvo se v 70 odstotkih financira na podlagi storitvenega sistema, od lani pa je v 30 odstotkih vezano na glavarinski princip oziroma na število opredeljenih pacientov. Foto: MMC RTV SLO

Mladinsko zobozdravstvo se v 70 odstotkih financira na podlagi storitvenega sistema, od lani pa je v 30 odstotkih vezano na glavarinski princip oziroma na število opredeljenih pacientov. Meja je 1.200 pacientov, a stroka opozarja, da je meja postavljena previsoko. Po njihovem mnenju bi bila primerna številka 800 otrok, se pa zgodi, da je na posameznih območjih tudi do 3.000 otrok na ambulanto, ponekod pa manj kot 800. Pri odstopanjih navzgor ambulante ne prejmejo dodatnega denarja, pri odstopanju navzdol pa je to pri financiranju upoštevano. Kot mogočo posledico so zobozdravniki omenili padanje kakovosti preventive.

Odrasli sami poiščejo zobozdravnika, otroke vabijo ambulante
Sistem pri odraslih in otrocih je namreč drugačen, je opozorila pedontologinja iz Zdravstvenega doma Nova Gorica Liljana Jurečič. Odrasli po njenih besedah sami poiščejo zobozdravnika, otroške ambulante pa same poiščejo paciente in jih pripravijo na sodelovanje. Zato obstaja bojazen, da bodo nesodelujoči pacienti ostali zunaj sistema.

Zobozdravniki so se dotaknili tudi plač, ki se po njihovih besedah po 30 letih z zahtevanim podiplomskim študijem gibljejo med 1.500 in 1.600 evri. Zato je zobozdravnike za mladinsko zobozdravstvo izjemno težko najti.

Marušič obljubil revizijo sistema glavarin
Direktor združenja Metod Mezek je povedal, da bodo ministrstvo za zdravje tako še enkrat prosili, naj preveri, kako primeren je glavarinski sistem za mladinsko zobozdravstvo. Minister za zdravje Dorjan Marušič je že dejal, da ima tudi sam nekaj pomislekov glede glavarinskega sistema, saj po njegovem mnenju to ni najprimernejši sistem za zobozdravstvo. Zobozdravnikom je obljubil revizijo sistema, hkrati pa izrazil željo, da bi se znova vzpostavila preventiva na področju otroškega in mladinskega zobozdravstva na takšni ravni, kot jo je Slovenija nekoč že imela.