Oblasti opozarjajo, da je cepljenje edina resnična zaščita pred gripo. Foto: MMC RTV SLO
Oblasti opozarjajo, da je cepljenje edina resnična zaščita pred gripo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
Minster za zdravje Borut Miklavčič je vsem državljanom priporočil cepljenje. Foto: MMC RTV SLO
Nova gripa
Minister Miklavčič je v torek opozoril, da nas nov val okužb z gripo lahko zajame konec decembra in med novoletnimi prazniki. Foto: EPA

Moški, ki se je zdravil na Kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik do zdaj ni imel poznanih kroničnih bolezni. Na zdravljenju v bolnišnici je bil deset dni, priključen pa je bil na umetno predihavanje. Proti novi gripi ni bil cepljen. Na Golniku se trenutno zdravijo še štirje ljudje s pljučnico, ki jo je povzročil virus nove gripe. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno.

Radio Slovenija poroča, da v jeseniški bolnišnici na internem oddelku s potrjenim sumom nove gripe zdravijo enega pacienta, pri dveh pa sum še ni potrjen. Na ginekološkem oddelku obravnavajo porodnico s potrjenim virusom nove gripe, pri hospitalizirani nosečnici pa virusa še niso potrdili. Na pediatričnem oddelku zdravijo devet otrok, pri treh je virus gripe že potrjen. Na Gorenjskem so do zdaj cepili 4.500 ljudi. Na Zavodu za zdravstveno varstvo v Kranju so povedali, da se je zanimanje za cepljenje v sedmih cepilnih centrih na Gorenjskem ta teden močno povečalo.

SMRTNOST PRI SEZONSKI IN PANDEMSKI GRIPI PRIMERLJIVA
Z Inštituta za varovanje zdravja so sporočili, da pri sezonski gripi umre od pol do enega odsotka obolelih. Točne številke namreč nimajo, saj ugotavljajo neposredne vzroke smrti, denimo pljučnico, ne pa posrednih, kar bi utegnila biti tudi gripa s povzročitvijo zapletov. Za MMC so pojasnili še, da je smrtnost pri sezonski in pandemski gripi primerljiva. Dodajajo pa, da bo za pandemsko gripo zbolelo več ljudi kot po navadi za sezonsko, zato bo ob enakem odstotku smrtnosti najverjetneje umrlo več ljudi. Izkušnje iz drugih držav, zdaj pa tudi že iz naše, kažejo, da se lahko težji zapleti pandemske gripe, tudi smrt, pojavijo tudi pri sicer zdravih ljudeh, ki ne spadajo v rizično skupino, vendar v manjšem deležu.

Umrli na Golniku je že osma smrt zaradi gripe v Sloveniji. Pred tem so v ponedeljek v Slovenj Gradcu, na Jesenicah in v Murski Soboti umrli trije ljudje. V Murski Soboti je umrl 60-letnik, ki je bolehal za kronično boleznijo v terminalnem stadiju z dokazano pandemsko gripo, ki je povzročila dodatne zaplete, na Jesenicah je umrla 89-letna bolnica z novo gripo, pri kateri se je osnovna bolezen nove gripe zapletla z obojestransko pljučnico, kar je privedlo do večorganske odpovedi. V nedeljo zvečer pa je v slovenjgraški bolnišnici za novo gripo umrl bolnik, ki je imel hudo obliko pljučnice.

V Slovenj Gradcu 13 bolnikov z novo gripo
Zaradi okužbe ali suma na okužbo z virusom nove gripe je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec hospitaliziranih 13 bolnikov, od tega pet otrok. Pri dveh bolnikih, ki se zdravita na oddelku za interno medicino slovenjgraške bolnišnice, je okužba z virusom nove gripe potrjena, pri šestih pa obstaja sum na okužbo z novo gripo. Nihče izmed bolnikov se ne zdravi več v enoti za intenzivno terapijo in ne potrebuje podpornega zdravljenja z ventilatorjem.

Na oddelku za pediatrijo se zdravi pet otrok. Štirje otroci so okuženi, pri enem pa obstaja sum na okužbo z virusom nove gripe. Noben otrok ni resneje ogrožen, prejemajo potrebno terapijo, predvsem gre za dehidracijo ob izgubi telesnih tekočin zaradi povišane telesne temperature. Zdravljenje poteka brez zapletov, so sporočili iz slovenjgraške bolnišnice.

Na Celjskem se zdravi 20 bolnikov
Medtem se zaradi respiratornih obolenj, ki so jih povzročili različni virusi, v celjski bolnišnici zdravi 20 bolnikov, od tega osem otrok, pri treh je potrjena nova gripa. Nihče izmed bolnikov ni smrtno ogrožen. Iz celjske bolnišnice so sporočili še, da so zaradi večje pojavnosti pljučnice ob viroznih obolenjih zadnje dni premestili nekaj pacientov na zdravljenje v bolnišnico Topolšica, ki je specializirana bolnišnica za pljučne bolezni.

Miklavčič: Cepljenje je edina preventiva
Minister za zdravje Borut Miklavčič je v torek opozoril, da se znajo obolenja z novo gripo še razširiti ob koncu decembra in med novoletnimi prazniki. Državljane je pozval k cepljenju, saj je to "edini najučinkovitejši preventivni ukrep". V Sloveniji se je do zdaj cepilo nekaj več kot 40.000 ljudi, država pa je dobro preskrbljena s cepivom.

"Smrtnost v zadnjih tednih v Evropi narašča, v zadnjem tednu je v Evropi umrlo 186 ljudi," je še pojasnil minister, pri čemer je dodal, da so v vseh državah v glavnem to ljudje, ki so oboleli tudi za drugimi boleznimi. Skupno je v EU-ju od izbruha za novo gripo umrlo 850 ljudi, po svetu pa okoli 7.000.