Da je posameznik zaščiten pred virusom, mora od cepljenja miniti 14 dni, pravijo v UKC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Da je posameznik zaščiten pred virusom, mora od cepljenja miniti 14 dni, pravijo v UKC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Borut Miklavčič je poudaril, da razloga za razglasitev epidemije oziroma uvedbo kakšnih posebnih ukrepov ni. Ob tem je prebivalstvo pozval, naj se nemudoma cepijo. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji je zaradi posledic okužbe z novo gripo umrlo sedem bolnikov. Uradno so potrdili že okoli 1.000 primerov okužbe. Med tistimi, ki so bili hospitalizirani, so večinoma mladi. Do 22. novembra se je po državi proti novi gripi cepilo 40.000 ljudi. Proti virusu nove gripe se je cepil tudi predsednik vlade Borut Pahor.

Cepljenje
V UKC-ju Ljubljana prebivalce še naprej pozivajo, naj se jih čim več cepi proti novi gripi. Prav tako še naprej pozivajo svoje zaposlene, naj se cepijo. Foto: MMC RTV SLO
Novi umrli za novo gripo

Nazadnje so o smrtni žrtvi poročali iz murskosoboške bolnišnice, kjer je umrl 60-letnik, ki je bolehal za kronično boleznijo v terminalnem stadiju z dokazano pandemsko gripo, ki je povzročila dodatne zaplete.

Jesenice: Umrla 89-letnica
Predtem pa je na Jesenicah umrla 89-letna bolnica z novo gripo, pri kateri se je osnovna bolezen nove gripe zapletla z obojestransko pljučnico, kar je privedlo do večorganske odpovedi, so za MMC pojasnili v Splošni bolnišnici Jesenice. Bolnica je bila na intenzivni negi in priključena na respirator.

Kot je znano, je v nedeljo zvečer umrl še en bolnik z novo gripo v slovenjgraški bolnišnici. V bolnišnico so ga sprejeli v torek, imel pa je tudi hudo obliko pljučnice.

Miklavčič: Slovenska statistika nižja kot v drugih državah
Slovenija je doslej prejela 124.000 odmerkov cepiva proti novi gripi, doslej pa jih je bilo porabljenih 40.000. Minister za zdravje Borut Miklavčič je ob tem poudaril, da razloga za razglasitev epidemije oziroma uvedbo kakšnih posebnih ukrepov ni. Ob tem je prebivalstvo pozval, naj se nemudoma cepijo.

Minister je danes izrazil obžalovanje nad zadnjimi smrtnimi primeri zaradi nove gripe. Ob tem je poudaril, da je slovenska statistika smrti zaradi nove gripe še vedno nižja kot v drugih državah.

Za strah pred cepljenjem ni razloga, je prepričan minister, ki je poudaril, da so na Švedskem z istim cepivom pocepili 2,1 milijona prebivalcev brez incidenta. Glede tistih, ki se cepljenja bojijo, pa je minister potegnil vzporednico z darovanjem krvi: trikrat večji strah je, če krvi ni, ko jo potrebuješ, in petkrat bolj boli, ko kri dobiš, ker jo potrebuješ, kot pa če jo daruješ.

Miklavčič je še poudaril, da je Slovenija nabavila dodatnih 10.000 enot cepiva proti novi gripi proizvajalca Baxter, ki je primerno tudi za alergike na sestavine jajca. Cepivo naj bi prišlo v Slovenijo še ta ali prihodnji teden, na voljo pa bo tistim bolnikom, ki imajo hujšo alergijo na jajčne sestavine.

SG: Pet odraslih in trije otroci hospitalizirani
Sicer pa v slovenjgraški bolnišnici leži pet odraslih bolnikov, ki so okuženi z virusom H1N1. Na otroškem oddelku so trije otroci, pozitivni na virus nove gripe, pri dveh pa obstaja sum okužbe z virusom H1N1. Preteklo noč so se slovenjgraški zdravniki odločili, da dojenčico, staro štiri tedne, ki je bila pozitivna na virus nove gripe in v dihalni stiski, premestijo v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

MS: Do zdaj hospitaliziranih 18 bolnikov
V Splošni bolnišnici Murska Sobota pa je bila nova gripa ambulantno potrjena pri devetih bolnikih, s potrjeno gripo pa je bilo do zdaj hospitaliziranih 18 bolnikov. Trenutno v bolnišnici leži pet bolnikov, nihče izmed njih pa nima hujšega poteka bolezni.

UKC: Kroničnih bolnikov manj kot polovica
Tudi v ljubljanskem kliničnem centru se 17 bolnikov zdravi zaradi nove gripe, od tega sedem otrok. Štirje bolniki so v intenzivnih enotah, ker so smrtno ogroženi. Od bolnikov, ki so jih do zdaj sprejeli na zdravljenje, je kroničnih bolnikov manj kot polovica, pojasnjuje predstojnik infekcijske klinike UKC-ja Ljubljana Franc Strle. Ob tem je poudaril, da bi bilo, če bi se več ljudi cepilo, resno bolnih v prihodnje manj.

Težave mogoče tudi po ozdravitvi
Predstojnik infekcijske klinike UKC-ja je poudaril tudi strah stroke glede poznejših posledic okužbe z novo gripo. V tujini, kjer se je nova gripa razširila že prej in že nekaj časa spremljajo bolnike, so namreč zaznali, da imajo nekateri po ozdravitvi težave s pljuči. Pri nekaterih bolnikih v tujini je namreč po bolezni prišlo do fibroze pljuč.

V Sloveniji je zaradi posledic okužbe z novo gripo umrlo sedem bolnikov. Uradno so potrdili že okoli 1.000 primerov okužbe. Med tistimi, ki so bili hospitalizirani, so večinoma mladi. Do 22. novembra se je po državi proti novi gripi cepilo 40.000 ljudi. Proti virusu nove gripe se je cepil tudi predsednik vlade Borut Pahor.

Novi umrli za novo gripo