V zimskih mesecih lahko pričakujemo več obolelih. Foto: EPA
V zimskih mesecih lahko pričakujemo več obolelih. Foto: EPA
Nova gripa: Vse več obolelih

Obolevnost je precej višja kot v istem obdobju lani, pričakujejo pa, da se bo v prihodnjih tednih število okuženih še povečalo. Stopnja obolevnosti je od prvega tedna v novembru do prejšnjega tedna narasla s 17,9 obolelega na 100.000 prebivalcev na 76,7 obolelega na 100.000 prebivalcev. Poleg okužbe s pandemskim virusom naraščajo tudi druge okužbe dihal, so še sporočili z IVZ-ja.

Doslej skupno 625 obolelih za gripo
V tednu od 9. do 15. novembra so v laboratoriju za viruse na IVZ-ju in v laboratoriju za diagnostiko virusnih infekcij na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo potrdili pandemsko gripo pri 254 bolnikih. Doslej je bilo pri nas laboratorijsko potrjenih skupno 624 primerov okužbe s pandemsko gripo.

V tednu od 9. do 15. novembra so 21 bolnikov s potrjeno pandemsko gripo zdravili v bolnišnicah. Kot pričakujejo, bo število obolelih še naraslo.

Cepili že okoli 20.000 ljudi
Ob tem na IVZ-ju navajajo, da se je doslej proti novi gripi cepilo že okoli 20.000 ljudi, od tega več kot tristo otrok, mlajših od deset let. Večinoma so se sicer doslej cepili predvsem zdravstveni delavci in kronični bolniki, saj drugih prebivalcev do prejšnjega tedna še niso cepili.

Doslej niso dobili poročil o nepričakovanih neželenih učinkih cepiva. Do 15. novembra so od zdravnikov prejeli 16 prijav neželenih učinkov po cepljenju proti pandemski gripi, in sicer le prijave pričakovanih neželenih učinkov. Največkrat so se pri cepljenih osebah pojavljale bolečine na mestu cepljenja in utrujenost, nekajkrat rdečina in oteklina na mestu cepljenja ter zvišana telesna temperatura, v posameznih primerih pa tudi slabost, glavobol in nespečnost. Vsi neželeni učinki so minili v nekaj dneh in brez posledic.

V Evropi je bilo z istim cepivom kot v Sloveniji cepljenih že več kot dva milijona ljudi. Na Švedskem se je cepil že dober milijon prebivalstva in od tam niso poročali o nepričakovanih neželenih učinkih, ki so sicer primerljivi z učinki po sezonskem cepljenju.

Slovenije je do zdaj prejela 75.000 odmerkov pandemskega cepiva. Do konca leta naj bi dobili predvidoma 266.000 odmerkov cepiva, od tega v novembru še 48.000, v decembru pa 143.000, so še navedli.

Obolelih vse več, največ na Koroškem
Ministrski zbor se je na redni seji vlade seznanil tudi s stanjem glede pandemije nove gripe. Minister za zdravje Borut Miklavčič je po seji pojasnil, da število obolelih v zadnjem času narašča. Po njegovih besedah jih je največ na Koroškem, kjer je trenutno hospitaliziranih pet bolnikov, ki so v resnem zdravstvenem stanju.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so namreč prepovedani vsi obiski bolnikov, razen redkih izjem na otroškem oddelku. 44-letni okuženi bolnik z novo gripo pa je še vedno v kritičnem stanju.

Nova gripa: Vse več obolelih