Ob svetovnem dnevu fizioterapije fizioterapevti opozarjajo na dolge čakalne dobe. Pacienti pogosto pridejo do obravnave šele, ko bolečina že izzveni ali takrat, ko postane že kronična. Foto: Pixabay/kevin120415
Ob svetovnem dnevu fizioterapije fizioterapevti opozarjajo na dolge čakalne dobe. Pacienti pogosto pridejo do obravnave šele, ko bolečina že izzveni ali takrat, ko postane že kronična. Foto: Pixabay/kevin120415
Sorodna novica Združenje fizioterapevtov ob dolgih čakalnih dobah poziva h kadrovskim krepitvam

Pacienti z bolečinami v spodnjem delu hrbta so svetovni zdravstveni problem, poudarja Janez Špoljar z URI-ja Soča. Leta 2020 je imelo kar 619 milijonov ljudi po svetu tovrstne težave, v Sloveniji pa je bilo denimo leta 2022 kar 151 tisoč ljudem postavljena takšna diagnoza.
"Vsak pacient z bolečino v hrbtu, pri katerem lahko preprečimo dolgotrajni bolniški dopust, v samo sedmih mesecih ustvari prihranke približno v protivrednosti vseh fizioterapevtskih storitev, ki jih v enakem obdobju ustvari sto pacientov z bolečino v hrbtu," je ponazoril Špoljar.

Sorodna novica "Vsak nov šport prinese nove poškodbe hrbtenjače"

Danes za redno obravnavo na fizioterapijo bolniki v povprečju čakajo 321 dni za prvi termin, za hitro obravnavo več kot 261 dni, za zelo hitro pa 87 dni.

Lani je bilo zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta več kot milijon 415 tisoč dni bolniškega dopusta, opozarja Katja Jere z URI-ja Soča. Ta poudarja pomen ozaveščanja pacientov, da se naučijo obvladovati bolečino, pa pozitivnih učinkov hoje in kakovostnega spanca. "Ko smo v službi, je priporočljivo, da približno na 20 minut zamenjamo položaj telesa," dodaja.

Že od malih nog je treba otroke vzgajati o tem, kako ohranjati naravne gibalne vzorce, ostati v gibanju. Nacionalni podatki kažejo, da drastično upada raven telesne pripravljenost in telesne dejavnosti pri mladostnikih v srednji šoli.

Andrea Backović Juričan, NIJZ, predsednica Sekcije fizioterapevtov za krepitev zdravja

Tine Kovačič z Združenja fizioterapevtov poudarja, da je vlada sicer julija razširila programe fizioterapije za 69 timov, a to ne bo dovolj. Pravi, da v tujini pacienti vedo, da jih bo obravnaval strokovnjak. To bi bilo treba urediti tudi pri nas, zato ga veseli, da je pristojno ministrstvo naklonjeno podelitvi javnih pooblastil.

"Izdajanje, podaljševanje, odvzem licenc fizioterapevtom, strokovni nadzori nad svetovanjem. Kajti s terena prihajajo informacije, da fizioterapevtske postopke izvajajo številni nekvalificirani kadri. Tretja stvar je vodenje registra," je komentiral zadnje predloge sprememb.

Sogovorniki sicer velike upe polagajo v to, da bo gradnja klinike za obravnavo oseb s kronično nerakavimi bolečinami na URI-ju Soča pripomogla k zmanjšanju čakalnih dob. Ta naj bi bila v uporabo predana spomladi 2027.

Najmanj 150 tisoč Slovencev z bolečinami v spodnjem delu hrbta