Splošna bolnica Trbovlje. Foto: Televizija Slovenija
Splošna bolnica Trbovlje. Foto: Televizija Slovenija

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je v izjavi za medije izrazil pričakovanje, da bo vodstvo bolnišnice, ki posluje z izgubo, k sanaciji poslovanja pristopilo z vso resnostjo. Določene ukrepe za izboljšanje poslovanja so že sprejeli, zato se na tem področju obetajo izboljšave, je ocenil.

Za Kordeža je zelo pomembno, da se najprej vzpostavi ustrezna komunikacija vodstva bolnišnice, tako s predstavniki lokalnih skupnosti v Zasavju kot tudi z ministrstvom za zdravje, kar doslej ni bilo praksa.

Na vprašanje, ali bo bolnišnica dobila novo kuhinjo, je odgovoril, da je bilo že izdano pooblastilo za izvedbo projekta, ki je ocenjen na nekaj manj kot dva milijona evrov. Zanj je to tudi še eden izmed kazalnikov, da ministrstvo ne namerava zapreti bolnišnice.

Bolnišnica je v resnih finančnih težavah

Ocenil je, da je bolnišnica v resnih finančnih težavah, realizacija programov bolnišnice pa je zelo dobra. Prav zaradi dobre izvedbe teh programov Kordež vidi lepo prihodnost za to bolnišnico.

V. d. direktorja trboveljske bolnišnice Marjan Podgoršek, ki je vodenje prevzel nedavno, je dejal, da razmere v tej zdravstveni ustanovi ob njegovem prevzemu niso bile najboljše, saj ima bolnišnica trenutno 2,5 milijona evrov izgube. To po njegovih besedah pomeni, da bi lahko letos imela bolnišnica med tremi in 3,5 milijona evrov izgube.

Sorodna novica Ministrstvo za zdravje ne namerava zapreti trboveljske bolnišnice ali ukiniti katerega od oddelkov

Po njegovih besedah je zelo slaba tudi likvidnost bolnišnice, ker zdaj plačujejo račune, ki so zapadli že aprila. Zatrdil je, da je takoj po prevzemu vodenja začel izvajati sanacijske ukrepe. "Najprej je treba odpraviti nepotrebne oziroma čezmerne stroške, lotiti se bo treba tudi nadzora procesa porabe denarja in izboljšati učinkovitost dela," je dejal.

Prav tako je v načrtu optimizacija organizacije delovanja bolnišnice, nameravajo tudi izboljšati način obračunavanja njihovih storitev. Ocenil je, da dosedanji nadzor nad procesi dela v bolnišnici ni bil dober.

Podgoršek: dejavnost bolnišnice ni ogrožena

Podgoršek meni, da dejavnost bolnišnice ni ogrožena, čeprav je bolnišnica trenutno kadrovsko nedohranjena. Pričakuje, da bi lahko trboveljska bolnišnica čez leto dni poslovala s pozitivno ničlo.

Tudi v. d. strokovne direktorice bolnišnice Tadeja Jelenko je dejala, da se spopadajo s kadrovsko stisko, in spomnila, da so avgusta začasno za teden dni zaradi pomanjkanja kadra zaprli pediatrični in porodni oddelek, ki pa danes delujeta dobro.

"Stremimo k temu, da izpolnjujemo programe in da optimiziramo procese za čim uspešnejše delo. Iščemo nov kader, saj je obstoječi preobremenjen," je dejala Jelenko. Napovedala je, da se jim bo maja prihodnje leto pridružila zdravnica iz Severne Makedonije, v zaključnih pogovorih pa so s še enim pediatrom.

V bolnišnici razmišljajo tudi o nakupu aparata za magnetno resonanco. Uvedli so že onkološki program, ustanovili enoto za žilne pristope in uvedli žilno kirurgijo. Po mnenju Jelenko ti programi trboveljsko bolnišnico odpirajo za paciente po vsej Sloveniji.

Trboveljski župan Zoran Poznič je poudaril, da si Zasavci želijo, da bi trboveljska bolnišnica obstala, vendar je treba sanirati tisto, kar je narobe. Prav tako je treba obstoječe programe nadgraditi z novimi, meni Poznič.