Tempo dela medicinskih sester je naporen. Foto: RTV SLO
Tempo dela medicinskih sester je naporen. Foto: RTV SLO
Medicinske sestre
Če bo potrebno, bodo tudi stavkale. Foto: MMC RTV SLO

V oddaji TV Tednik sta svoje izkušnje predstavili Jasna, glavna medicinska sestra v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice, in Valerija, operacijska medicinska sestra v slovenjgraški bolnišnici. Delo prve obsega tudi vključevanje v službo nujne medicinske pomoči, druga pa sodeluje pri načrtovanih operacijah in zagotavljanju 24-urnega zdravstvenega varstva.

Obe sta s svojim delom zadovoljni, saj Jasna pravi, da je hotela biti medicinska sestra že od mladih nog, delo pa ji še zmeraj predstavlja izziv, Valerija pa kot medicinska sestra sploh ne bi hotela delati drugje kot v operacijski dvorani. A obenem se srečujeta tudi z neizprosnim tempom, saj življenje in smrt pogosto ločijo le minute, ki zahtevajo zbranost, dobro kondicijo in vrhunsko uigrano ekipo.

Dodatke obračunava vodstvo zdravstvenega zavoda
A medtem ko se z novim letom zdravnikom dežurstvo še naprej obračunava kot nadurno delo, se bodo medicinskim sestram dodatki za nedeljsko, nočno in praznično delo z novim obračunom prepolovili. Kot opozarja Valerija, bi pri sodelovanju v timu pričakovala, da bodo vsi enakovredni. Jasna pa opozarja, da je nova ureditev med medicinske sestre vnesla nezadovoljstvo.

Meni tudi, da bi bilo prav, da enake kriterije za vse določi ministrstvo za zdravje. A minister Dorjan Marušič je obračunavanje dodatkov v javnih zdravstvenih zavodih prepustil vodstvom zavodov, ki razdelijo, kar imajo, medicinske sestre pa običajno potegnejo krajši konec.

Razlika tudi glede na vrsto dežurstva
Razlike pri obračunu dežurstva pa se ne pokažejo le med medicinsko sestro in zdravnikom. Za dežurstvo v operativi sta namreč zadolženi dve operacijski sestri, ena na delovnem mestu, druga v pripravljenosti. Ko pride do nujne operacije, se sestri, ki od doma prihiti v operacijsko dvorano, delo obračuna kot nadura, sestra, ki dežura v službi, pa bo po novem plačana pol manj.

Da je novo vrednotenje dežurstva skregano z zdravo pametjo, opozarja tudi strokovni vodja Zdravstvenega doma Slovenske Konjice.

Če bo potrebno, bodo stavkale
Pri tem ni treba posebej opozarjati, da trpi tudi zasebno življenje medicinskih sester, ki v času dežurstev delajo 24 ur, običajno pa je tudi delo ob koncu tedna. Ker ima Valerija doma majhnega otroka, morajo pomagati vsi domači. Pa tudi Jasna pravi, da sploh ni opazila, kdaj je njen otrok zrasel, saj je z družino res malo časa.

Sindikat zdravstvene nege že dolgo opozarja na številna nerešena vprašanja, varčevanje pri dežurstvu pa je očitno kaplja čez rob. Razvrednotenja njihovega dela sestre ne bodo dopustile; napovedujejo, da bodo uporabile vsa sredstva, če bo potrebno, tudi stavko.