Po vsej Sloveniji potekajo brezplačni pregledi znamenj. Foto: MMC RTV SLO
Po vsej Sloveniji potekajo brezplačni pregledi znamenj. Foto: MMC RTV SLO
Melanom vse pogostejši

Za malignim melanomom, imenovanim tudi "črni rak", ki je najnevarnejša vrsta kožnega raka, zboli že vsak 60. Zemljan. Samo letos se bo s to boleznijo spoprijelo več kot 400 Slovencev. Znano je, da je glavni razlog za nastanek bolezni pretirano sončenje. Na dan boja proti melanomu so po dermatoloških centrih in ambulantah po vsej Sloveniji organizirani brezplačni pregledi pigmentnih znamenj.

Kdo sodi v rizično skupino za melanom?
- Ljudje svetle polti, ki na soncu ne porjavijo ali le stežka porjavijo; rdečelasi, modrooki.
- Ljudje, ki imajo številne pege ali več kot 50 znamenj.
- Ljudje z bližnjim sorodnikom, ki je zbolel za to boleznijo.

Dr. Marko Hočevar, kirurg na Onkološkem inštitutu, je za TV Slovenija v prispevku Jasmine Jamnik dejal, da "rekreativno sončenje" pač ni nekaj, kar bi bilo v evoluciji človeka predvideno. Radi hodimo v južne kraje in se tam izpostavljamo soncu, ki mu nismo prilagojeni, in posledice so tu.

Kot je poudaril, je bistveno, da melanom odkrijemo dovolj zgodaj, saj tedaj zadošča le preprost poseg v lokalni anesteziji. Če ga odkrijemo prepozno, pa je največkrat usoden.

Sumljiva so predvsem znamenja, ki so asimetrična, z nepravilnim robom, večbarvna ali v premeru večja od 6 milimetrov. Bodimo pozorni na vsako spremembo v velikosti, obliki, barvi in debelini znamenja!
(Vir: www.melanoma-day.com)

Sami lahko, da bi se izognili kožnemu raku, naredimo predvsem to, da se ustrezno zaščitimo pred soncem s kremo, ustreznimi oblačili in sončnimi očali. Ne pozabimo, da so nevarnostim sonca otroci še bolj izpostavljeni. Predvsem pa si velja redno pregledovati pigmentna znamenja.

Melanom vse pogostejši