Pri 90 odstotkov moških je kontracepcijsko sredstvo delovalo. Foto: EPA
Pri 90 odstotkov moških je kontracepcijsko sredstvo delovalo. Foto: EPA
Ženske, ki jemljejo tabletke, jih lahko zaradi težav s spominom pozabijo redno jemati, moški lahko zaradi neučakanosti pozabijo na kondom. Kadar pa pride do močne želje po otroku, se pojavi dilema, kako naprej.
Kontracepcijsko sredstvo za moške ostaja - kondom. Foto: EPA

Zamisel o kontracepciji za moške je stara že več kot 30 let, a do zdaj nobeden izmed tovrstnih preparatov ni prišel na trg v prosto uporabo. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, tudi testosteronska kontracepcijska injekcija za moške, ki so jo od konca 2009 testirali v okviru raziskave WHO in neprofitne organizacije Conrad na skupno 400 testnih osebah, ni bila uspešna.

Zaradi resnih stranskih učinkov so morali namreč predčasno prekiniti testiranje kontracepcijskega sredstva za moške, ki je pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) potekalo v osmih državah in je zajelo 400 oseb.

"Injekcija v zdajšnji sestavi ne deluje"
"Raziskava je bila ustavljena že marca, ker injekcija v zdajšnji sestavi ne deluje," je povedal vodja raziskave Michael Zitzmann iz centra za reprodukcijsko medicino na univerzi v Münstru v Nemčiji, kjer so v okviru raziskave kontracepcijsko sredstvo preizkusili na sto moških.

"Pričakovanja niso bila izpolnjena," je potrdil tudi direktor centra za reprodukcijsko medicino in andrologijo univerzitetne klinike v nemškem mestu Halle, Hermann Behre. Ugotovitve raziskave bodo predstavili oktobra, vendar je že zdaj mogoče ugotoviti, da kontracepcijsko sredstvo v zdajšnji obliki ne deluje, je še pojasnil Behre.

Starejši, kot je bil testiranec, hujši so bili učinki
Moški, ki so sodelovali v raziskavi, so vsakih osem tednov prejeli injekcijo s testosteronom, ki naj bi pri moških ustavila proizvajanje tega hormona in posledično tudi semenčic.

V raziskavo so bili vključeni moški v starosti med 18 in 45 let, eden od pogojev pa je bil tudi, da živijo v dolgotrajni partnerski zvezi in da se je partnerka strinjala s sodelovanjem v raziskavi.

Pri 90 odstotkov moških je kontracepcijsko sredstvo delovalo - pri 10 odstotkih pa so zaznali stranske učinke v obliki depresij, povečanja telesne teže in libida ter aken. Starejši, kot je bil testiranec, hujši so bili ti stranski učinki.