Pogodba o nakupu cepiva proti novi gripi z Novartisom v Italiji dviguje precej prahu. Foto: EPA
Pogodba o nakupu cepiva proti novi gripi z Novartisom v Italiji dviguje precej prahu. Foto: EPA

Računsko sodišče je od italijanske vlade zahtevalo objavo pogodbe v celoti, zato je ta že javno dostopna na spletnih straneh, je poročal Radio Slovenija. Iz pogodbe je razvidno, da je Italija kupila 24 milijonov odmerkov cepiva in zanj plačala 184 milijonov evrov. Podobne pogodbe so postale javne tudi v Izraelu, na Hrvaškem in delno na Madžarskem, v Sloveniji pa še vedno čakamo na objavo, ki jo je zahtevala informacijska pooblaščenka.


DDV predviden ob prodaji, ne podpisu pogodbe
Italijansko računsko sodišče je kmalu po sklenitvi pogodbe med ministrstvom za zdravje in švicarsko farmacevtsko družbo Novartis avgusta lani opozorilo, da je pogodba oblikovana na škodo države. Računsko sodišče je v mnenju, ki ga je izdalo 21. septembra lani, med spornimi določili izpostavilo, da je izračun davka na dodano vrednost predviden ob predaji cepiva in ne ob podpisu pogodbe, poleg tega za zamujanje pri dobavi za Novartis ni predvidena nobena kazen, je za Radio Slovenija poročala dopisnica iz Rima Mojca Širok.

Kupili cepivo, ki nima dovoljenja za prodajo
Pogodba med drugim določa, da mora ministrstvo sprejeti cepivo, čeprav je to še brez dovoljenja za prodajo, pogodbi pa ni priloženo nikakršno tehnično mnenje o primernosti dogovorjene cene. Italija je - tako piše - dolžna plačati vse naročene odmerke ne glede na njihov prevzem ali uporabo. Po mnenju računskega sodišča je nesprejemljivo tudi določilo, da sta tako obstoj kot vsebina pogodbe tajna, saj gre za postopke javnega značaja, je še poročala Širokova.

Italija kupila 0,4 odmerka na prebivalca, Francija 1,5 odmerka
Cepivo je Novartis dostavil sredi oktobra, po zadnjih podatkih je bilo doslej dobavljenih le slaba polovica, porabljenih pa nekaj več kot 800 tisoč. 10 odstotkov nakupa, 2,4 milijona odmerkov, je Italija podarila Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Italijanska vlada se brani, da jo je v primerjavi z drugimi državami še dobro odnesla. Po besedah ministra za zdravje je naročila zgolj 0,4 odmerka na prebivalca proti Franciji, kjer so ga na prebivalca kupili odmerek in pol. Zaradi neracionalne porabe javnega denarja in preenakomernega nakupa je bilo v parlamentu sproženo tudi poslansko vprašanje, je še poročala dopisnica Širokova.

WHO: Pandemija je prava
WHO je namigovanja in trditve, da je ustvarila lažno pandemijo nove gripe in s tem pomagala farmacevtski industriji, označila za znanstveno in zgodovinsko napačne. Organizacija s sedežem v Ženevi je poudarila, da se svet sooča s pravo pandemijo, trditve o napačnem pa, da so neodgovorne. WHO se sooča s kritikami, da je podlegel pritisku farmacevtskih gigantov in prekmalu razglasil pandemijo. Številne države so po razglasitvi začele kupovati cepivo. Ker se je cepil le majhen del prebivalstva, skušajo države odvečno cepivo prodati.