Zavod za zdravstveno zavarovanje si je od Računskega sodišča prislužil mnenje s pridržkom. Foto:
Zavod za zdravstveno zavarovanje si je od Računskega sodišča prislužil mnenje s pridržkom. Foto:
Denar
Računsko sodišče je revidiralo tudi računovodske izkaze na ZZZS-ju v letu 2008. Na tem področju ni imelo pripomb. Foto: MMC RTV SLO
Računsko sodišče
Kot so na ZZZS zapisali v sporočilu za javnost, ugotovitve računskega sodišča, o katerih je izdalo mnenje s pridržkom, izpodbijajo že od priprave osnutka revizijskega poročila dalje Foto: MMC RTV SLO

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v letu 2008 izplačal za 125.552 evrov preveč plač, je ugotovilo Računsko sodišče. ZZZS: Ni res, poslovali smo zakonito.

Sodišče je v reviziji ugotovilo, da je prišlo na zavodu do nepravilnosti pri obračunavanju plač in da so osebe na najodgovornejših mestih do prehoda na nov plačni sistem zasedale delovna mesta s previsokimi izhodiščnimi količniki (6,80). To ni bilo v skladu z določili zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in organih lokalnih skupnostih, je Računsko sodišče zapisalo v revizijskem poročilu.

"Zavod ni ustrezno preveril posredovanih podatkov o plačah"
Na ta način je bilo izplačanih za 110.634 evrov plač, posledica česar je bila nepravilna določitev plač na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju. In ker pri prevedbi plač drugih zaposlenih zavod ni v celoti upošteval sklepa in pogajalskih izhodišč, je leta 2008 za plače izplačal še dodatnih 14.918 evrov preveč.

Zavod kot nosilec obveznega zdravstvenega zavarovanja in eden od partnerjev, ki v skladu z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vsako leto sklepajo dogovor o programu storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja in drugih elementih, ni izvedel ustreznih preveritev posredovanih podatkov o plačah, tudi navaja sodišče. Poleg tega po navedbah revizijskega poročila ni poskrbel za zavarovanje potencialnih tveganj, ki so izhajala iz načina zbiranja podatkov o plačah za potrebe vrednotenja kalkulativnega elementa plače in nadomestila plač.

"Nepravilnosti na področju dodeljevanja transferov"
Revizija je pokazala še na nepravilnosti na področju dodeljevanja transferov izvajalcem zdravstvenih storitev.

Zavod med izvajanjem revizije ni odpravil vseh ugotovljenih nepravilnosti, zato je Računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila. Zavod mora zanj poskrbeti v 90 dneh. Izkazati mora odpravo nepravilnosti glede določitve previsokih plač zaposlenim na najodgovornejših delovnih mestih z aneksi k pogodbam o zaposlitvi, sklenjenimi avgusta in septembra 2008.

ZZZS: Razpolagamo z dokumenti, ki dokazujejo zakonitost poslovanja
Na drugi strani ZZZS, kot omenjeno, trdi, da razpolaga s tehtnimi dokumenti in pravnim mnenjem, ki potrjujejo, da je zavod posloval zakonito. Prav zato ugotovitve računskega sodišča izpodbija že od priprave osnutka revizijskega poročila naprej.

Glede ustreznosti vrednotenja plač kot kalkulativnega elementa na zavodu pojasnjujejo, da so kontrole na tem področju potekale ves čas. Tudi plače, ki so bile izplačane zaposlenim na najodgovornejših delovnih mestih, so bile po besedah predstavnikov zavoda izplačane pravilno in zakonito. Kot navajajo, je sklep ZZZS-ja iz leta 1998 določil, da se lahko količnik "atipičnih" delovnih mest določi v razponu med 5,6 in 8,00. Noben osnovni količnik delovnega mesta ni presegel 8,00, kar pomeni, da so sklenjene individualne pogodbe o zaposlitvi pravno veljavne in pravilne, so zapisali v odzivu na revizijsko poročilo Računskega sodišča.