V Avstriji bo še obvezna uporaba mask vrste FFP2. Foto: EPA
V Avstriji bo še obvezna uporaba mask vrste FFP2. Foto: EPA

Avstrijska vlada je odpravila omejitev števila prisotnih na prireditvah. Za prireditve sicer še naprej velja pravilo PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19) in uporaba zaščitne maske vrste FFP2 tako na prostem kot v notranjih prostorih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odprava pogoja PC bo v Avstriji od sobote veljala tudi za storitve, kjer prihaja do tesnega telesnega stika. Za obisk frizerja bo tako od zdaj v veljavi pogoj PCT (preboleli, cepljen ali negativni izvid testa). Še vedno v veljavi ostaja obvezna nošnja zaščitne maske vrste FFP2.

Že predhodno je avstrijska vlada napovedala, da od sobote dalje pogoj PC ne bo veljal več za trgovine, muzeje in knjižnice. Še naprej v teh primerih velja obvezna zaščitna maska vrste FFP2. Avstrijski gostinski lokali se bodo morali še naprej zapirati ob 24. uri.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 27.087 novih okužb z novim koronavirusom, kar je sicer nekoliko več kot pred tednom dni, ko so jih potrdili 25.894, a je kljub temu število novih okužb rahlo upadlo že šesti dan zapored. V zadnjih 24 urah je umrlo 24 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi je sicer 194 covidnih bolnikov, kar je za osem manj kot dan prej, na spletni strani poroča avstrijski Kronen Zeitung.

V Španiji konec obveznosti nošenja maske

Medtem v Španiji od četrtka na prostem ne bodo več obvezne zaščitne maske, saj država zaradi upadanja števila okuženih rahlja ukrepe v boju proti pandemiji covida-19, je sporočila tiskovna predstavnica španske vlade Isabel Rodríguez.

Sedemdnevna incidenca novih okužb, ki kaže število okuženih na 100.000 prebivalcev, v Španiji stalno pada že več tednov zapored. Trenutno je 715. Še sredi januarja je bila občutno višja in je celo presegala 1600. V Španiji se tudi zmanjšuje število covidnih bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Oboje je po oceni strokovnjakov mogoče pripisati visokemu deležu cepljenih. Doslej je bilo v Španiji v celoti cepljenih približno 80 odstotkov prebivalstva. Poleg tega jih je 47 odstotkov prejelo tudi poživitveni odmerek.

V Španiji so obvezne zaščitne maske uvedli konec lanskega leta zaradi hitro naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom. Izjeme so bile dovoljene le za tiste, ki telovadijo, in tiste, ki so daleč izven urbanih območij.

V prihodnjih dneh bodo po vsej Španiji odpravili tudi številne druge omejitve. Pogoj PCT naj bi še naprej veljal za vstop v gostinske lokale.

V Avstriji in Španiji rahljajo ukrepe