Remdesivir proizvaja ameriško podjetje Gilead. V ZDA petdnevno zdravljenje z remdesivirjem stane dobrih 2000 evrov. Foto: Reuters
Remdesivir proizvaja ameriško podjetje Gilead. V ZDA petdnevno zdravljenje z remdesivirjem stane dobrih 2000 evrov. Foto: Reuters

Evropska komisija je zeleno luč za remdesivir dala po tem, ko je ustrezno priporočilo izdala Evropska agencija za zdravila (EMA). Zaradi pandemije covida-19 je Evropska komisija zdravilo odobrila v tednu dni po priporočilu, običajno pa postopek traja 67 dni.

Evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stella Kiriakides je dejala, da je današnja avtorizacija prvega zdravila za zdravljenje covida-19 pomemben korak v boju proti virusu. Dodala je, da hitra odobritev Evropske komisije kaže na "odločenost EU-ja, da hitro ukrepa, ko je na voljo novo zdravljenje".

Sorodna novica Ameriška vlada si je zagotovila večino zalog zdravila remdesivir

Remdesivir je dobil pogojno dovoljenje za promet. To je eden od regulativnih mehanizmov EU-ja, katerega namen je zagotoviti lažji dostop do zdravil, ko obstajajo velike zdravstvene potrebe, vključno s tistimi v izrednih razmerah, ko gre za odziv na grožnje javnemu zdravju, kot je trenutna pandemija covida-19.

Zdravilo remdesivir izdeluje ameriško biotehnološko podjetje Gilead Sciences. Ameriška vlada si je že zagotovila večino zdravila, ki ga bo podjetje izdelalo v prihodnjih mesecih. Originalno je bilo sicer razvito za zdravljenje ebole, na trgu se prodaja pod imenom veklury.