Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Vodja strokovne skupine za covid-19, infektologinja Mateja Logar, je v izjavi za javnost pojasnila, da je različica omikron drugačna, kot so bile predhodne. "Pri večini bolj povzroča prehlad, ki poteka z vročino. Manj je prizadetosti pljuč. Hkrati pa se moramo zavedati, da tudi prehlad, ki ga povzroča rinovirus, lahko pri nekom, ki ima neko kronično bolezen, privede do tega, da se ta kronična bolezen poslabša do te mere, da je potreben sprejem v bolnišnico. Vendar ne zaradi prehlada, temveč zaradi poslabšanja osnovne bolezni. Funkcionalno stanje se mu lahko tako poslabša, da ni sposoben poskrbeti zase. Podobno videvamo pri omikronu. Tukaj gre za sladkorne bolnike, bolnike s srčnim popuščanjem, s kronično ledvično boleznijo, s pljučnimi boleznimi," je pojasnila Mateja Logar, ki je tudi izrazila upanje, da smo blizu vrha petega vala.

"Morda bo težje ocenjevanje, ker se je spremenil režim testiranja. Vsekakor pa v bolnišnicah nismo na vrhu, daleč od tega, da bi vsaj približno lahko rekli, da je stanje normalno," je poudarila in opozorila, da se je število hospitaliziranih bolnikov povečalo za skoraj sto, na intenzivnih negah pa je stanje po njenih besedah še sorazmerno mirno. "Vemo, da po kakšnem tednu, ko se začnejo polniti bolnišnice, začno bolniki prihajati v intenzivne enote," je dodala.

Vodja strokovne skupine za covid-19 je tudi napovedala, da bo morda nastala razlika v izolaciji covidnih bolnikov glede na cepilni status.

Za potrditev okužbe s koronavirusom dovolj že hitri antigenski test

Daljša izolacija za necepljene?

"Izolacijo smo skrajšali na sedem dni vključno z brisom. Podatki so malo mešani, težko rečemo, kakšne so koristi tega ukrepa. Nekateri se lahko vrnejo v normalno življenje, nekaj ljudi pa ostaja pozitivnih tudi sedmi in osmi dan, zato si ne moremo privoščiti skrajševanja. Cepljeni naj bi nekoliko prej nehali izločati virus in postali negativni. Priporočila ECDC-ja so deljena na tiste, ki so cepljeni in ki niso cepljeni. Pri nas smo se odločili kljub temu za enak princip. Morda se bo pokazala razlika, da bodo tisti, ki so cepljeni, morda že sedmi dan negativni. Tisti, ki niso cepljeni, pa bodo morda ostali deset dni v izolaciji," je dejala.

O predlogu sproščanja ukrepov, za kar so se odločile nekatere države v EU-ju, je povedala, da ko se bodo začele razmere umirjati, bo strokovna skupina predlagala drugačno izhodno strategijo, kot je trenutno v veljavi. "Upamo, da ne bo kakšnega koronskega presenečanja in da bo naslednja različica, če se bo pojavila, še blažja, kot je omikron. Nato bo sledilo sproščanje," je napovedala ter poudarila, da imajo države, ki so sprostile ukrepe, dobro precepljenost.

V Združenem kraljestvu in na Danskem je po njenih besedah precepljenost v skupinah, v katerih bi lahko imeli težji potek bolezni, skoraj 100-odstotna. "Pri nas smo daleč od tega, tako da je zelo težko primerjati te razmere," je še pojasnila vodja strokovne skupine za covid-19.

Več kot 11.800 okužb

Po 15.585 PCR-testih v ponedeljek je bilo potrjenih 11.810 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je znašal 75,8 odstotka. V ponedeljek je bilo opravljenih tudi 124.369 hitrih antigenskih testov.

V bolnišnicah se zdravi 887 bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 132. S covidom-19 je umrlo 14 bolnikov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 13.911, je v primerjavi s predhodnim dnem nižje za 144. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 8328, kar je 149 več kot dan prej.

Število aktivnih okužb po oceni NIJZ-ja znaša 175.504.

Število aktivnih primerov okužb se je v ponedeljek v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom zvišalo za 49.253, v primerjavi z nedeljo pa se je zvišalo za 3124. Največ okužb na posamezen dan so doslej potrdili prejšnji torek, in sicer 17.491.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Izredne razmere v ZD Nova Gorica

V Zdravstvenem domu Nova Gorica zaradi kritičnih kadrovskih razmer in izjemnih obremenitev zaradi velikega števila obolelih s covidom-19 do preklica delujejo v izrednih razmerah. V ambulantah družinske medicine in pediatrije tako izvajajo samo nujne in neodložljive storitve. Nujnost oceni izbrani zdravnik.

"V ambulantah nenujnih zdravstvenih težav in zadev, ki niso neposredno povezane z vašim zdravjem, trenutno ne obravnavamo. Prav tako ne dajemo pojasnil v zvezi s pravili obnašanja glede epidemije covida-19. Vljudno prosimo, da poiščete aktualne podatke in navodila na uradnih spletnih straneh NIJZ-ja in ministrstva za zdravje, preden se obrnete na ambulante zdravstvenega doma," so zapisali v pozivu bolnikom.

Prav tako pozivajo, da naj uporabniki pokličejo svojo ambulanto po telefonu v primeru bolezenskih stanj, ki potrebujejo fizični pregled pri zdravniku. Ob tem prosijo za potrpljenje, saj je dnevno število klicev izjemno veliko. V nujnih primerih je bolnikom še vedno na voljo telefonska številka 112.

Za naročila receptov, medicinskih pripomočkov, kontrolnih napotnic in zaključkov bolniškega staleža naj raje izberejo elektronska sporočila. Nanje bodo iz novogoriškega zdravstvenega doma odgovorili v največ treh dneh.

Število vrtčevskih otrok, učencev in dijakov, napotenih v karanteno, upada

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Število oddelkov, otrok, učencev ter dijakov, napotenih v karanteno, je po podatkih Sledilnika za covid-19 upadlo. V vrtcih je trenutno v karanteni 187 otrok oz. 11 oddelkov, v osnovnih šolah 5651 učencev oz. 285 oddelkov in v srednjih šolah 1270 dijakov oz. 53 oddelkov. Obenem se šole in vrtci srečujejo z večjo odsotnostjo zaposlenih.

Od vseh osnovnošolskih oddelkov jih je v karanteni približno pet odstotkov ter 1,7 odstotka srednješolskih oddelkov oziroma skupin, so zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Vse oddelke v karanteni imajo trenutno štiri manjše podružnice, približno polovico oddelkov v karanteni pa tri osnovne šole. Od srednjih šol je zaprta le ena.

Prav tako pa upada tudi število otrok, katerih starši oziroma skrbniki zavračajo ukrepe in se posledično izobražujejo na daljavo. Teh je trenutno 0,78 odstotka.

Kot menijo na ministrstvu, je upad števila karanten med drugim mogoče pripisati novemu režimu odrejanja karanten na domu, saj se šolski ali vrtčevski oddelek napoti v karanteno le, če število okužb v obdobju 14 dni doseže oz. preseže 30 odstotkov otrok v razredu ali skupini.