Kitajska pravi, da je nov poziv WHO-ja politično motiviran. Foto: Reuters
Kitajska pravi, da je nov poziv WHO-ja politično motiviran. Foto: Reuters

Peking je sporočil, da podpira le znanstvene raziskave o izvoru virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina mednarodnih strokovnjakov WHO-ja je v prizadevanjih, da bi dognali izvor izbruha okužb z novim koronavirusom, januarja letos odšla v Vuhan na Kitajsko, kjer so v sodelovanju s kitajskimi kolegi pripravili prvo poročilo. V njem piše, da se je virus verjetno razširil z netopirja na človeka prek druge živali. Poročilo je še dodalo, da je to, da bi virus ušel iz laboratorija, "izjemno malo verjeten" razlog.

Na Peking pa se zdaj krepi pritisk, da razmisli o sodelovanju v novi preiskavi o začetku pandemije, ki je ohromila svetovno gospodarstvo in bila usodna za več kot štiri milijone ljudi po vsem svetu, odkar se je novi koronavirus decembra 2019 uradno prvič pojavil v Vuhanu.

Peking: Pozivi so politično motivirani

V četrtek je WHO Kitajsko znova pozval, naj z njo deli podatke o prvih primerih covida-19, da bi lahko organizacija oživila preiskavo. Kitajska je prošnjo zavrnila, češ da je prva preiskava zadostovala, pozivi k posredovanju dodatnih podatkov pa da so politično in ne znanstveno motivirani.

WHO je v petek sporočil, da pripravlja novo skupino preiskovalcev, ki bo iskala izvor koronavirusa, ravno z namenom končati "nabiranje političnih točk", ki je oviralo dozdajšnje preiskave, poroča Reuters.

Organizacija je vse vlade pozvala, naj sodelujejo in pospešijo raziskovanje izvora pandemije ter "depolitizirajo položaj". ZDA, tekmice Kitajske, so novo preiskavo podprle.

Zaradi nepripravljenosti uradnega Pekinga, da bi v polnosti sodeloval z zunanjimi preiskovalci, so po poročanju AFP-ja tudi strokovnjaki vse bolj odprti za razmislek o teoriji, da je virus morebiti ušel iz kitajskega laboratorija.

Danski znanstvenik: Izvor v laboratoriju mogoča hipoteza

Danski znanstvenik, ki je vodil prvo mednarodno misijo v Vuhanu, Peter Ben Embarek je medtem priznal, da je ena od mogočih hipotez, kako je virus z netopirja prešel na človek, ta, da se je uslužbenec laboratorija v Vuhanu okužil med odvzemom vzorcev na terenu.

Za dokumentarni film danske televizije TV2, ki je bil predvajan v četrtek, je povedal, da netopirji, ki so virus prenašali, niso z območja Vuhana in da so bili najverjetneje z njimi v stiku le zaposleni v laboratoriju v tem mestu.

Je novi koronavirus ušel iz laboratorija v Vuhanu?