Oblasti prebivalce pozivajo, naj konec tednaostanejo doma. Foto: Reuters
Oblasti prebivalce pozivajo, naj konec tednaostanejo doma. Foto: Reuters

Tajvan, za katerega Peking vztraja, da je del Kitajske, je imel pandemijo covida-19 več mesecev pod nadzorom, zdaj pa število okužb raste. Oblasti ljudi pozivajo, naj ostajajo doma, številne dejavnosti so zaprte.

Tajvanske oblasti zdaj Kitajsko obtožujejo, da skuša spodkopati zaupanje v vlado in njen odziv na pandemijo, poroča Guardian. Kitajska izvaja propagando in širi dezinformacije, je dejal Čen.

"Takoj moramo to prestreči in ne dopustiti, da kognitivno vojskovanje vpliva na tajvansko družbo," je dejal Čen, ko je pojasnjeval, zakaj vlada opozarja na ravnanje Kitajske.

Kot enega od primerov lažnih novic, ki se širijo po spletu, je Čen navedel tisto, ki pravi, da se je okužila tudi predsednica Tajvana Caj Ing Ven, a da se to prikriva. "Rad bi vsem povedal, da je to res zlobna lažna novica," je dejal Čen.

Predsednica je bila ta teden testirana, potem ko je bila potrjena okužba enega od delavcev na njenem domu, a je bil izvid njenega testa negativen.

Na Tajvanu menijo, da Kitajska širi lažne novice, da bi "ustvarila kaos" in spodkopala zaupanje prebivalcev v spopadanje Tajpeja s pandemijo.

Peking: Obtožbe so namišljene

Medtem v Pekingu pravijo, da so obtožbe Tajvana "namišljene" in da želi tajvanska vlada preusmeriti pozornosti od resničnih problemov.

Tajvan mora "nehati igrati politične igrice in čim prej sprejeti praktične ukrepe za nadziranje pandemije," so sporočili v kitajskem uradu za tajvanske zadeve.