Foto: EPA
Foto: EPA

Za vstop v Portugalsko bo tako po novem zadostovalo dokazilo o popolnem cepljenju v skladu s pravili Evropske unije ali potrdilo, da je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Prejšnji predpis, ki je začel veljati 1. decembra lani, je od vseh obiskovalcev Portugalske, starejših od 12 let, zahteval, da predložijo dokazilo o nedavnem negativnem izvidu testa na novi koronavirus. Lizbona je to pravila uvedla ob razglasitvi izrednih razmer v državi zaradi covida-19.

Medtem so grške oblasti sporočile, da od danes naprej za vstop v državo zadostuje evropsko digitalno potrdilo o cepljenju.

Pred tem je Grčija decembra uvedla zahtevo po dodatnem testiranju za cepljene potnike z namenom, da omeji širjenje okužb z novim koronavirusom. Takrat so enostransko potezo Aten kritizirale druge države EU-ja.

Za necepljene potnike pa vseeno velja, da morajo ob vstopu v Grčijo še vedno imeti negativen izvid PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur, ali negativen izvid hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 24 ur. Enako velja tudi za potnike, katerih potrdilo o cepljenju v njihovi državi ni več veljavno.

Sorodna novica Avstralija polno cepljenim končno odpira meje

Italija: Rahljanje ukrepov

Italijanske oblasti pa so medtem sprostile nekatere ukrepe, potem ko se je število okužb v državi začelo manjšati. Po novih pravilih bo odslej manj učencev sodelovalo pri pouku na daljavo. Ta bo odrejen le, če bo pet učencev v razredu pozitivnih na novi koronavirus.

Tudi v tem primeru bodo učenci, starejši od 12 let, ki so prejeli tretji odmerek cepiva in niso okuženi, še vedno lahko fizično hodili v šolo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Glede na ocene bodo nova protikoronska pravila omogočila 600.000 učencem, da že danes končajo pouk na daljavo in se vrnejo v šole.

Vlada je odpravila tudi šestmesečno omejitev za t. i. super covidno potrdilo, ki potrjuje, da je oseba polno cepljena proti covidu-19 ali da je v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19. Prav tako je vlada prepolovila dolžino časa, ki ga morajo necepljeni ljudje preživeti v karanteni po tesnem stiku z okuženo osebo z deset na pet dni. Poleg tega od petka v belih regijah, kjer je nizko tveganje za okužbo z novim koronavirusom, na prostem zaščitne maske ne bodo več obvezne.

V petek se bodo v belih regijah ponovno lahko odprli tudi nočni klubi. Ti bodo lahko 50-odstotno zasedeni, stranke pa bodo morale imeti potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ter nositi zaščitne maske, izjema bo veljala za plesišča in pri mizah.

Po podatkih spletne strani Worldometer se je v Italiji v nedeljo povprečno število novih okužb v zadnjih sedmih dneh prvič od začetka januarja znižalo pod 100.000. V zadnjem dnevu so okužbo potrdili pri nekaj manj kot 80.000 prebivalcih.

V Izraelu so v nedeljo potrdili 33.394 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
V Izraelu so v nedeljo potrdili 33.394 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA

Izrael kljub rekordnemu številu bolnikov opušča covidna potrdila

Izrael je kljub rekordnemu številu covidnih bolnikov praktično opustil politiko covidnih potrdil, s katerimi so morali prebivalci doslej dokazovati, da so cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki.

Od danes dalje velja, da covidna potrdila niso več obvezna z izjemo večjih dogodkov, kot so poroke. To dejansko pomeni, da lahko poslej vsakdo obišče restavracijo, kino ali hotel brez covidnega potrdila ali dokazila o negativnem izvidu testa na novi koronavirus.

Sprememba pravil pomeni tudi, da necepljenim ljudem ob odhodu iz Izraela ne bo več treba dokazovati, da so njihovi testi na novi koronavirus negativni.

Do ublažitve ukrepov v Izraelu prihaja, čeprav se trenutno v bolnišnicah zdravi več kot 1200 ljudi s covidom-19, kar je največ do začetka pandemije v državi z 9,4 milijona prebivalci.

V Izraelu so v nedeljo potrdili 33.394 novih okužb z novim koronavirusom, kar je bistveno manj od prejšnjih vrhuncev, ko so v enem dnevu dosegli tudi do 85.000 novih okužb.