666 novih primerov okužbe

Podatki NIJZ-ja kažejo, da je bil delež pozitivnih izvidov 30,9-odstoten, kar je več kot dan prej. Po neuradnih podatkih je v Sloveniji 16.072 aktivnih primerov okužb oziroma 117 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1060, kar je 14 manj kot dan prej, 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 761, kar je pet manj kot dan prej. V soboto so opravili tudi 12.951 hitrih testov, katerih pozitivne izvide preverjajo še s PCR-testi.

V bolnišnicah zdravijo 577 covidnih bolnikov, 197 na intenzivni negi. Umrlo je osem bolnikov s covidom.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.247.914 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.186.507 ljudi.

Omikron lahko bolnišnice znova potisne čez rob

Epidemija tako še naprej usiha. V soboto se je na intenzivnih oddelkih prvič po začetku novembra zdravilo manj kot 200 covidnih bolnikov. Strokovnjaki pa s strahom gledajo v prihodnje dni in tedne, ko bo po pričakovanjih tudi v Sloveniji udarila različica omikron. Kljub spodbudnim poročilom iz drugih držav, da je potek bolezni pri tej različici blažji, lahko dogajanje že tako preobremenjene bolnišnice in zdravstveni kader hitro potisne čez rob.

Kot je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina, je po zadnjih podatkih v Sloveniji med potrjenimi okužbami približno 4 odstotke omikrona, do novega leta bi lahko ta številka po nekaterih scenariji dosegla že 60 odstotkov.

Rasti okužb seveda hitro sledijo spremembe tudi v bolnišnicah. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je dejala: "Če bomo imeli veliko omikrona, se bo to začelo kazati že pred novim letom, če ne, pa nekaj dni po novem letu. Bolnišnice so tiste, ki malo zamujajo, tako da v prvem tednu januarja se lahko spet poveča pritisk na te ustanove."

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji