Foto: BoBo
Foto: BoBo

V torek je bilo opravljenih tudi 23.303 hitrih antigenskih testov.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 159 bolnikov (13 več kot dan prej), 37 jih potrebuje intenzivno nego (sedem več kot dan prej). S covidom-19 ni umrl noben bolnik.

Delež pozitivnih testov je bil za 1,7 odstotne točke višji kot dan prej.

Na Osnovni šoli Stranje pri Kamniku so en razredni oddelek poslali v karanteno, saj je bila učenka tretje triade potrjeno okužena z novim koronavirusom, poroča Radio Slovenija. Ravnatelj šole Boris Jemec ob tem po poročanju portala 24ur starše poziva, naj k pouku pošiljajo samo zdrave otroke, ob najmanjšem sumu bolezni pa naj otroka obdržijo doma v izolaciji, enako pa velja tudi za zaposlene v izobraževalnem sistemu.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 468, to je 37 več kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 270, to je 18 okužb več kot dan prej.

Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 5756 aktivnih okužb, kar je 382 več kot dan prej.

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 992.258 oseb, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 69 odstotkov.

Polno cepljenih pa je 904.974 oz. 43 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 51 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 64 odstotkov, navaja vlada.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Pomanjkanje testov za samotestiranje

V nekaterih lekarnah po Sloveniji je v sredo zmanjkalo hitrih antigenskih testov za samotestiranje učencev in dijakov, je potrdila predsednica lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič. Po njenih navedbah gre za začasne težave, saj dobavitelji teste dnevno dostavljajo v lekarne.

Iz Lekarne Ljubljana so sporočili, da je testov za samotestiranje res zmanjkalo v nekaterih njihovih enotah. Prvo dodatno pošiljko testov pričakujejo popoldne, naslednjo pa že v četrtek, so zapisali. Pozneje pa so sporočili, da je prva pošilja kompletov testov danes po 13. uri že prispela. Skupaj so sicer od ponedeljka po zadnjih dostopnih podatkih v uporabo predali 10.600 kompletov za samotestiranje učencev in dijakov.

Po besedah Potočnik Benčičeve je testov zmanjkalo zaradi treh razlogov. Prvič, ker je bilo težko oceniti potrebo po testih. "Zato so v nekaterih krajih oziroma lekarnah testi ostajali, drugje pa jih je zmanjkalo," je navedla Potočnik Benčič. Po njenih besedah so se lekarne med sabo obveščale in otrokom oziroma staršem svetovale obisk druge lekarne ali pa so teste v lekarni prevzeli naslednji dan.

Kot drugi razlog za pomanjkanje testov Potočnik Benčič navaja povpraševanje, ki je po njenem mnenju v tem šolskem letu nekoliko večje kot v preteklem. Tretji razlog za težave pa je po njenih navedbah v dobaviteljih testov, ki naj bi zagotavljali, da je testov na zalogi dovolj, a se je izkazalo, da je zanimanje preseglo zaloge.

Prepričana je, da se bo že do konca tedna zadeva uredila in da bodo v prihodnjem mesecu zadeve potekale brez težav. "Saj bomo vsi razpolagali z bolj konkretnimi podatki in bo lažje oceniti potrebe, zato bodo testi pravočasno nabavljeni. Seveda če ne bo znova kakšnih sprememb v ukrepih, ki jih sprejema država," je še pojasnila.

Visoka rast števila okužb
Sorodna novica Strokovna komisija v nobeni fazi ne bi zapirala šol

Kmalu predstavitev semaforja

Strokovna skupina je sprejela predlog novega semaforja ukrepov, po katerem bo ključno merilo število obolelih v bolnišnicah. O predlogu bo jutri odločala vlada.

Kot je za Odmeve poročal Matej Luzar, vodja svetovalne skupine Mateja Logar pred kamere ni želela, nam pa je že včeraj potrdila, da bo merilo za prehod med različnimi fazami na semaforju ukrepov zasedenost bolniških postelj na intenzivnih oddelkih. V medijih so se pojavile različne številke, najpogosteje pa se kot meja, pri kateri bi lahko strokovna skupina predlagala ponovno ustavljanje javnega življenja, omenja 300 bolnikov na intenzivnih oddelkih.

Kot smo neuradno zvedeli, naj bi ob naraščanju okužb preverjanje PCT-pogojev lahko veljalo tudi za neživilske trgovine in storitvene dejavnosti. Glede šol si prizadevajo, da bi ostale odprte oziroma da bi se dostop do izobraževanja čim manj omejeval.

Največ bolnikov, ki so zaradi covida-19 potrebovali intenzivno nego, je bilo lani novembra in decembra, ko je število bolnikov na intenzivni negi preseglo število 200 (26. novembra 2020 jih je bilo na intenzivni negi 212, 24. decembra pa 211).

Ukrepi naj bi sicer temeljili na širjenju sistema PCT in pogostosti testiranja za necepljene.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je za Radio Slovenija povedala, da testiranje za cepljene proti covidu-19 za zdaj ni predvideno: "Če bi se z neko novo različico izkazalo, da je cepljenje še manj zaščitno, potem bi bilo to potrebno. S sprejemljivim tveganjem se za to nismo odločili oziroma ne razmišljamo v to smer."

Predvidoma do konca tedna naj bi bile znane tudi smernice glede cepljenja s tretjim odmerkom.

Na določene naloge le cepljeni vojaki

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za napotitev na opravljanje nalog v tujini morajo biti vojaki polno cepljeni proti covidu-19. Prav tako se vojake, ki so polno cepljeni, prednostno napotuje na nekatere naloge v Sloveniji, kjer na primer obstaja večja možnost okužbe z novim koronavirusom.

Na ministrstvu za obrambo so za STA pojasnili, da usmeritve iz 28. julija določajo, "da za pripadnike Slovenske vojske in druge zaposlene na ministrstvu, ki so vključeni v priprave na opravljanje nalog v mednarodnih operacijah in misijah ter drugih nalog v tujini, napotitev na opravljanje teh nalog brez predhodno opravljenega cepljenja proti covidu-19 v polnem obsegu ni mogoča".

Kot so navedli, se v mednarodnih operacijah in misijah, kjer so pogoji zaradi varnostnih, okoljevarstvenih in epidemičnih razmer zahtevnejši, težko zagotavlja ista raven zdravstvene oskrbe kot v domovini. Zagotovljeni sta nujna zdravstvena oskrba in stabilizacija poškodovanih/obolelih, v primeru pojava težjih zdravstvenih stanj pa se pripadnike evakuira v domovino.

"Covid-19 je nepredvidljiva bolezen, zdravstveno stanje se lahko hitro poslabšuje in lahko zahteva tudi zdravljenje na intenzivni terapiji. Medicinska evakuacija takšnega posameznika je iz varnostnih in zdravstvenih razlogov zelo zahtevna, zato je zaščita pripadnikov s cepljenjem smotrna," so dodali.

Tudi na opravljanje zakonsko opredeljenih nalog Slovenske vojske na ozemlju Slovenije, kot je varovanje državne meje in pomoč drugim državnim organom, ali tja, kjer obstaja večja nevarnost prenosa okužbe z novim koronavirusom, se prednostno napotuje pripadnike Slovenske vojske in druge zaposlene na ministrstvu, ki so proti covidu-19 cepljeni v polnem obsegu, so navedli na ministrstvu. Kot so dodali, v drugih primerih velja pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran).

Sindikat ni zadovoljen

V Sindikatu vojakov Slovenije pa so se obrnili na zagovornika načela enakosti. Ker vojaki ne morejo opravljati določenih nalog, če niso cepljeni, so v primerjavi z drugimi dejavnostmi, kjer velja pogoj PCT – ob cepljenju še prebolelost in negativen izvid testa – v neenakem položaju, so pojasnili.

V sindikatu menijo, da gre za posredno diskriminacijo necepljenih v dejavnosti obrambe. Zagovornika so pozvali, da se do tega opredeli in ukrepa "v skladu s pozitivno zakonodajo in pristojnostmi".

Trdijo tudi, da prihaja do posredne prisile podrejenih k cepljenju in da se pogojuje opravljanja njihovega dela s predhodnim cepljenjem, v nekaterih primerih tudi z določenim datumom, do kdaj se morajo pripadniki cepiti, da bodo lahko nadaljevali opravljanje del in nalog, na katere so že razporejeni.

"Necepljene upravičeno skrbi, da bodo neutemeljeno deležni slabše službene ocene za leto 2021, ker ne bodo opravili nalog v pričakovanem obsegu, s tem bodo prikrajšani za napredovanja pri plači in činu," so zapisali v sindikatu. Ob tem pa so navedli, da se je nekaj članov nanje obrnilo tudi zato, ker morajo kot cepljeni opravljati več nalog, ker se necepljenih ob izpolnjevanju pogoja PCT ne razporeja na delovne naloge.

Sprejet predlog novega semaforja