Zdravstvene delavce mest New York in Newark in takoj zatem tudi Philadelphie in Trentona so danes počastili vojaški letalski akrobati eskadrilj Modri angeli (Blue Angeles) in Gromske ptice (Thunderbirds) s preletom vojaških reaktivcev. Foto: Reuters
Zdravstvene delavce mest New York in Newark in takoj zatem tudi Philadelphie in Trentona so danes počastili vojaški letalski akrobati eskadrilj Modri angeli (Blue Angeles) in Gromske ptice (Thunderbirds) s preletom vojaških reaktivcev. Foto: Reuters

V ameriški zvezni državi New York je v ponedeljek zaradi covida-19 umrlo 335 ljudi, kar je dva manj kot v nedeljo.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je povedal, da se je v zvezni državi v ponedeljek za malenkost zmanjšalo tudi število novih hospitalizacij in sprejemov v intenzivno nego. "V zadnjih 60 dneh smo šli skozi pekel in nazaj, vendar nam je krivuljo uspelo zravnati," je dejal guverner in pojasnjeval načrte za postopno odpiranje države. Najprej naj bi odprli okrožja, ki so manj prizadeta s koronavirusom, nato pa tudi druga, vendar hkrati z večjim dostopom do testiranja in spremljanja.

Projekcije so uvodoma za New York kazale, da bo na višku epidemije v bolnišnicah 120.000 bolnikov hkrati, vendar je bil rekord dosežen s samo 20.000 bolniki in država naj bi se izvlekla iz najhujšega.

Trenutno po ZDA testirajo le tiste najbolj bolne in tiste s simptomi, premalo pa je splošnih testov, ki bi zajeli tudi asimptomatične, torej tiste, ki so okuženi ali pa so bili okuženi, a niso zboleli. Skupno so v ZDA opravili skoraj 5,6 milijona testov, testirali so enega na 60 prebivalcev. Za primerjavo: v Italiji so testirali vsakega 35. prebivalca, v Španiji približno vsakega 45. in v Avstraliji vsakega 50. prebivalca.

Ameriški podpredsednik Mike Pence med obiskom na kliniki Mayo. Foto: Reuters
Ameriški podpredsednik Mike Pence med obiskom na kliniki Mayo. Foto: Reuters

Trump ostro proti Kitajski

"Nihče drug razen ene države ni odgovoren za to, kar se je zgodilo," je na ponedeljkovi novinarski konferenci nove kritike Kitajski namenil Trump. Ameriški predsednik Kitajce že vseskozi krivi, da prikrivajo vse okoliščine izbruha pandemije. Trump si prav tako želi, da bi Kitajska skupini mednarodnih strokovnjakov dovolila vstop v državo in ji dovolila preiskavo izbruha pandemije.

Afera "razkužila": Ne vem, zakaj bi bil jaz kriv za razburjenje?
Trump je v nadaljevanju povedal, da ne razume, zakaj so njegovi "nasveti" prebivalcem o "vbrizgavanju razkužil" za zdravljenje okužb z novim koronavirusom sprožili toliko razburjenja. "Nimam pojma, zakaj bi bil jaz kriv," je odgovoril Trump, potem ko sta v nedeljo guvernerja Michigana in Marylanda obtožila predsednika ZDA, da je s svojimi priporočili "kriv" za velikanski porast klicev v sili ljudi, ki so želeli pojasnila glede Trumpovih izjav, navaja BBC.

Logar s Pompeom tudi o pandemiji

Zunanji minister Anže Logar je z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom po telefonu govoril o dvostranskih odnosih med Slovenijo in ZDA ter o boju proti pandemiji novega koronavirusa. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, sta se Logar in Pompeo zavzela za krepitev prijateljskih in zavezniških odnosov med državama ter poudarila pomen tesnega transatlantskega partnerstva pri soočanju s pandemijo. Prav tako sta se dogovorila za srečanje, takoj ko bodo razmere to dopuščale, so še dodali na MZZ.

Trump je sicer prejšnji teden po burnem odzivu javnosti in medicinske stroke pojasnil, da so bila njegova priporočila o uporabi razkužil mišljena sarkastično, hkrati pa je obtožil novinarje, da tega niso razumeli oziroma so besede vzeli iz konteksta.

Nikoli nisem razmišljal o preložitvi volitev
Trumpu so na ponedeljkovi novinarski konferenci zastavili vprašanje, ali razmišlja o preložitvi predsedniških volitev, ki so predvidene za 3. november. "Nikoli nisem o tem razmišljal. Le zakaj bi," je odgovoril Trump in dodal, da " se jih veseli". Ustavni pravniki so pojasnili, da predsednik ne more preložiti volitev, saj datum volitev določa ameriški kongres.

Trump je komentiral tudi govorice glede zdravstvenega stanja severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.
Trump je komentiral tudi govorice glede zdravstvenega stanja severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. "Imam zelo dobro idejo, ampak ne morem govoriti o tem. Upam, da je v redu, želim mu dobro. Relativno dobro vem, kako je z njim. Bomo videli kmalu," je povedal Trump. Foto: EPA

Opravili smo neverjetno delo
Novinarji so Trumpa vprašali tudi to, ali si predsednik, v čigar mandatu je za boleznijo covid-19 umrlo več ljudi kot v dveh desetletjih vietnamske vojne, zasluži biti še enkrat izvoljen. Trump je zavrnil kritike in jim odgovoril, da je njegova administracija opravila "neverjetno delo". Izrazil je pričakovanje, da v ZDA ne bo več kot med 60.000 do 70.000 mrtvih. Poudaril je, da je vsaka smrt preveč, vendar menil, da bi bilo lahko v skladu z uvodnimi napovedmi, ki so govorile o milijonu ali dveh mrtvih, še veliko slabše.

Newyorška zdravnica storila samomor

ZDA: Delavci v mesnopredelovalni industriji množično obolevajo

Še ena tragična zgodba prihaja iz New Yorka. Življenje si je namreč vzela zdravnica Lorna Breen, ki je bila vodja internističnega oddelka newyorške prezbiterjanske bolnišnice na Manhattnu. "Opravljala je svoje delo, a jo je to ubilo," je tragično novico sporočil njen oče, prav tako zdravnik Philip Breen. Pojasnil je, da je njegova hčerka tudi sama zbolela za covidom-19, a se je po destih dneh vrnila na delo. V zadnjem pogovoru mu je dejala, da njeni bolniki umirajo v ambulanti. "Bila je resnično junakinja v jarku na prvi bojni liniji," je bil skrušen oče.

Kitajska: Ameriški politiki želijo zmanjšati svojo odgovornost
Kitajska se je kritično odzvala na Trumpove besede: "Ameriški politiki so večkrat prezrli resnico in izrekali brezsramne laži. Imajo samo en cilj – zmanjšati svojo odgovornost za slabo epidemiološko preventivo in nadzor ukrepov ter preusmerjati pozornost javnosti," je na rednem poročanju za medije povedal govorec kitajskega ministrstva za zunanje zadeve Geng Šuang.