Pri predsedniku Pahorju ob dnevu cerebralne paralize. Foto: Twitter Borut Pahor
Pri predsedniku Pahorju ob dnevu cerebralne paralize. Foto: Twitter Borut Pahor

Predstavniki društev Sonček so predsednika Boruta Pahorja seznanili tudi s prizadevanji za vzpostavitev sistemskih rešitev, ki bi za ljudi s cerebralno paralizo zagotavljale kakovostne programe in storitve. Opozorili so tudi na težave, s katerimi se srečujejo pri zaposlovanju in bivanju v skupnosti odraslih oseb z invalidnostjo ter pri uresničevanju vseh človekovih pravic, vključno z volilno pravico.

Ob tednu otroka, ki se je začel v ponedeljek, so Pahorja posebej opozorili, da področje celostne zgodnje obravnave predšolskih otrok s posebnimi potrebami zahteva več pozornosti. Pri tem je Pahor podprl njihova prizadevanja za vključujoče osnovnošolsko izobraževanje, ki ga izvajajo s projektom Korak k Sončku – Ena šola za vse, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor je zvezi tudi čestital za izjemno hitro sprejetje in dosledno izvajanje vseh zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, s katerimi so učinkovito zavarovali zdravje uporabnikov in zaposlenih.

Svetovni dan cerebralne paralize, 6. oktober, je namenjen ozaveščanju o tej možganski okvari in zavzemanju za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov.