Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Očesna klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) opozarja paciente, naj bodo pozorni na sporne prodajne prakse, ko jih iz optike npr. pokličejo na pregled in se pri tem sklicujejo na Očesno kliniko UKC-ja Ljubljana.

Vsakršno omenjanje Očesne klinike UKC-ja Ljubljana v povezavi s pregledom vida, ki se ne izvaja na Očesni kliniki UKC-ja Ljubljana, prodajo očal ali drugih pripomočkov za vid je zavajajoče. Očesna klinika UKC-ja Ljubljana vse preglede izvaja izključno na kliniki, prav tako ne sodeluje z nobeno od optik niti ne podaja priporočil posameznim optikam. Prav tako ostro zavrača in obsoja prodajne prakse, v katerih bi optika navajala, da so podatke pacienta pridobili na Očesni kliniki UKC-ja Ljubljana.

Podajte prijavo

Paciente, ki bi bili deležni tovrstnih povabil, prosijo, da o tem nemudoma obvestijo Službo za korporativno varnost UKC-ja Ljubljana na naslov skv@kclj.si in/ali Policijo.

Pacientko pod pretvezo sodelovanja denarno oškodovali

Opozarjajo, da so v zadnjem času spet zaznali primer, ko je pacientka sporočila, da je prejela klic iz Optike Zoom iz Ljubljane, kjer so jo na pregled povabili po priporočilu Očesne klinike, kar nikakor ne drži. V optiki so ji nato po pregledu svetovali in zaračunali izdelke, ki ji pri njenih težavah, kot je povedala pacientka, niso pomagali, cena pa je bila zelo visoka. "Kot osrednja strokovna medicinska ustanova smo v takih primerih dolžni opozoriti javnost na vse tovrstne sporne prakse, prav tako pa smo dolžni zaščititi ugled ustanove pred zlorabami imena ustanove, zato vse take sume zlorab predamo pristojnim organom," so zapisali v svojem sporočilu.

V UKC-ju Ljubljana so v zadnjih nekaj letih obravnavali devet takih prijav pacientov. V prijavah so pacienti med drugim navajali, da so prejeli klic Optike Zoom, ki je pri tem navajala tudi Očesno kliniko in celo, da so njihove podatke pridobili na kliniki oz. od zaposlenih na kliniki. "V povezavi s temi primeri so zato v UKC-ju Ljubljana v okviru Službe za korporativno varnost stekli zelo natančni interni postopki preverjanja, ki pa do zdaj niso ugotovili nepravilnosti ali kršitev."

Optika Zoom očitke zavrača

V Optiki Zoom so povedali, da obtožbe zavračajo. Poudarili so, da pacientom nikoli ne omenijo sodelovanja z očesno kliniko, saj z njo tudi ne sodelujejo. Prav tako so zatrdili, da so preiskovalnim organom omogočili vpogled v telefone, računalnike in dokumentacijo.

Policija zaradi interesa preiskave za zdaj še ne more komentirati dogodkov.