Po različnih klinikah po Sloveniji bodo potekali dnevi odprtih vrat. Foto: Bo
Po različnih klinikah po Sloveniji bodo potekali dnevi odprtih vrat. Foto: Bo

Letošnji svetovni dan varnosti pacientov, ki ga zaznamujemo 17. septembra, se glasi Izboljšanje diagnostike za varnost pacientov. Skozi slogan kampanje Naredite prav, da bo varno Svetovna zdravstvena organizacija poziva k skupnim prizadevanjem bolnikov in njihovih bližnjih, zdravstvenih delavcev, vodstvenih delavcev v zdravstvu in odločevalcev zdravstvene politike, da sistemsko pristopijo k zmanjšanju napak, so sporočili iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Sorodna novica Ministrica: Razkritje zdravniških napak je potrebno zaradi učenja, ne kaznovanja

Cilji letošnjega svetovnega dneva varnosti pacientov so povečati svetovno ozaveščenost o napakah pri diagnosticiranju, ki prispevajo k škodi za paciente, in poudariti ključno vlogo pravilnega, pravočasnega in varnega diagnosticiranja pri izboljšanju varnosti pacientov ter zagotoviti pomembnost varnosti diagnostike v politiki varnosti pacientov in klinični praksi na vseh ravneh zdravstvenega varstva, skladno z Globalnim akcijskim načrtom za varnost pacientov za obdobje med letoma 2021 in 2030.

Zagovorniki pacientovih pravic opozarjajo, da bi morala biti varnost pacientov v zdravstvu na prvem mestu. "Bolj ko pacient sprašuje in si pomaga z nasveti, ima odprto komunikacijo s svojim zdravnikom, dokler mu uspe ohraniti spoštljivo komunikacijo s svojim zdravnikom, bolj je varen," je za Radio Slovenija povedal generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Gregor Cuzak.

"Pogovor je potreben med vsemi izvajalci zdravstvenih storitev s pacienti in ob podpori politikov," pa je dodala predsednica zveze Štefanija Lukič Zlobec.

Kateri so ukrepi, ki vodijo k zmanjšanju napak?

Ukrepi, ki vodijo k zmanjšanju napak, so ugotavljanje celovite anamneze, temeljit klinični pregled, izboljšanje kakovosti zdravljenja, izboljšanje dostopa do diagnostičnih preiskav, vzpostavljeni sistemi za poročanje in obravnavo diagnostičnih napak in učenje iz njih ter sprejemanje tehnoloških rešitev, navaja Svetovna zdravstvena organizacija.

V Združenju za dostojno starost Srebrna nit pa so ob svetovnem dnevu predstavili pomisleke glede dokumenta z naslovom Usmeritve zdravstvene politike za leto 2025 in 2026, ki ga je avgusta sprejelo ministrstvo za zdravje. Po njihovem mnenju je v uvodu dokumenta premalo poudarjena kakovost in varnost zdravstvene obravnave pacientov, hkrati pa menijo, da je področje optimizacije v ambulantah družinske medicine obravnavano preveč abstraktno. Poleg tega so opozorili še na skrb vzbujajoče dolge čakalne vrste za prvo zdravniško obravnavo in neustrezno urejeno področje napotitev k fizioterapevtom.

Po Sloveniji bodo v številnih ustanovah dnevi odprtih vrat

Ob svetovnem dnevu varnosti pacientov v številnih zdravstvenih ustanovah bodo po vsej Sloveniji, vključno s Kliniko Golnik, Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana, UKC-jem Maribor in Zvezo organizacij pacientov Slovenije, potekali dnevi odprtih vrat z različnimi aktivnostmi, namenjenimi ozaveščanju o varnosti pacientov.

V nedeljo se bodo dogodki ob svetovnem dnevu sklenili z osvetlitvijo znamenitosti v sodelovanju s slovenskimi občinami v oranžni barvi. Cilj vseh teh aktivnosti je izboljšanje varnosti v zdravstvu z vključevanjem pacientov, zdravstvenih delavcev in širše javnosti, so še sporočili iz Zveze organizacij pacientov Slovenije.