Več posameznikov naj bi nekaj dni po oskrbi na urgentnem bloku UKC-ja začele nadlegovati razne odškodninske družbe, tudi na domu. Zato obstaja sum, da so osebne podatke pacientov tem družbam posredovali zaposleni na UKC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Več posameznikov naj bi nekaj dni po oskrbi na urgentnem bloku UKC-ja začele nadlegovati razne odškodninske družbe, tudi na domu. Zato obstaja sum, da so osebne podatke pacientov tem družbam posredovali zaposleni na UKC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Nataša Pirc Musar
Nekatere odškodninske družbe je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar že oglobila, a se družbam po njenih besedah kupovanje osebnih podatkov, kljub globam, očitno izplača. Foto: BoBo
Iz UKC-ja uhaja

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so pojasnili, da so v povezavi s tem odgovornim že poslali prošnjo za pojasnilo dogajanj, o nezakonitem dogajanju pa so bili obveščeni tudi od informacijske pooblaščenke.

Že preverjajo, kdo je dostopal do podatkov
Poudarili so, da tako ravnanje zaposlenih obsojajo. "Takoj ko smo izvedeli za ta dogodek, smo v sektorju za informacijsko tehnologijo preverili, kdo je dostopal do podatkov o pacientih v tistih dneh. Preverili smo tudi, ali programske rešitve upoštevajo zahteve glede varovanja občutljivih podatkov," je pojasnila Blanka Šetinc iz službe za odnose z javnostmi na UKC-ju.

Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo Matjaž Veselko je razkril, da so prva obvestila o uhajanju podatkov od informacijske pooblaščenke prejeli že 26. oktobra, da je ravnanje ponavljajoče in proti plačilu, pa šele iz aktualnega poročanja medijev, je zatrdil. Vir uhajanja pa bo težko najti, ker se na neprestano delujočem urgentnem oddelku v enem samem dnevu menja okoli 100 uslužbencev, je dodal Veselko.

Urad pooblaščenke se je na dogajanje odzval tako, da je UKC-ju poslal poziv za posredovanje pisnega pojasnila in izvedenih ukrepov, kar je UKC že storil novembra letos. UKC se je zavezal k prenovi varnostne politike in pregledu informacijske opreme. Če kršilca odkrijejo, bodo "nemudoma ukrepali skladno z zakonskimi predpisi in akti".

Kupovanje osebnih podatkov se izplača?
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je za omenjene dogodke izvedela po pritožbi posameznika, na podlagi katere je opravila nadzor nad zbirkami podatkov UKC-ja in dostopov do njih. V povezavi z zlorabo podatkov na ljubljanskem kliničnem centru je Pirc Musar prejela že več prijav, je poročal časnik Žurnal24. Nekatere odškodninske družbe je pooblaščenka tudi že oglobila, a se družbam po njenih besedah kupovanje osebnih podatkov kljub globam očitno izplača.

Več posameznikov naj bi nekaj dni po oskrbi na urgentnem bloku UKC-ja začele nadlegovati razne odškodninske družbe, tudi na domu. Zato obstaja sum, da so osebne podatke pacientov tem družbam posredovali zaposleni na UKC-ju, saj oškodovanci trdijo, da svojih podatkov niso izdali nikomur drugemu.

V teku več postopkov
Za osebne podatke naj bi odškodninske družbe po neuradnih podatkih ponujale 50 evrov na osebo. Pirc Musarjeva o znesku ni želela ugibati. V povezavi z nezakonitim razkrivanjem podatkov pacientov, ki so imeli nezgodo, trenutno poteka več postopkov, ki še niso končani. Globa zaradi zlorabe osebnih podatkov pacienta sicer znaša štiri tisoč evrov za odškodninsko družbo in 830 evrov za odgovorno osebo.

Iz UKC-ja uhaja