Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Nitratna sol je tip aditiva, ki se ga redno uporablja za v suho mesnati predelavi pri pripravi šunk, slanine in klobas, da bi tako podaljšali rok uporabnosti teh živil, šunki pa dali njeno značilno rožnato barvo. Ti nitrati so običajno E249, E250, E251 in E252.

Leta 2015 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v svojem poročilu označila procesirane mesnine za karcinogene, ker lahko prekajevanje (bodisi z dimom bodisi z dodatkom nitratov) privede do oblikovanja kemikalij, ki lahko povzročajo raka.

Februarja je francoski parlament potrdil zakon, katerega cilj je postopno zmanjševanje uporabe nitratov v prekajenih mesninah, in ukazal preiskavo potencialnih tveganj za zdravje.
Ta preiskava, ki jo je izvedla francoska nacionalna agencija za zdravje ANSES in je bila objavljena v torek, je potrdila povezavo med temi aditivi in tveganjem za rakom na črevesju.

"Več kot polovica izpostavljenosti nitritom prihaja prek uživanja suhih mesnin zaradi aditivov, uporabljenih v njihovi pripravi," so zapisali. Ob tem so tudi potrdili “povezavo med tveganjem za nastanek raka na črevesju in izpostavljenostjo nitritom in/ali nitratom”.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

“Večja kot je izpostavljenost tem sestavinam, višje je tveganje za nastanek raka na črevesju," navaja poročilo. “Sumi se, da se lahko razvijejo tudi drugi tipi raka, a podatki, ki so nam na voljo, za zdaj še ne dopuščajo, da bi vzpostavili neposredno povezavo. Agencija priporoča nadaljnje raziskave na tem področju, da bi to povezavo potrdili ali ovrgli."

Kakšen bo vladni načrt?

Da bi omejili izpostavljenost ljudi nitritom in nitratom, agencija za zdravje priporoča potrošnikom, da “omejijo uživanje suhih mesnin na 150 gramov tedensko”, ob tem pa "posegajo po raznoliki in uravnoteženi prehrani, z najmanj pet obroki sadja in zelenjave dnevno".

Francoska vlada ima zdaj 12 mesecev, da sestavi načrt za zmanjšanje ali popolno ukinitev nitritov. Francoski poslanec Richard Ramos, ki je bil na čelu boja proti tem kemikalijam, se že pripravlja na vnovičen poziv k popolni prepovedi.

Trenutno 90 odstotkov vseh suhih mesnin vsebuje nitrite, nekatera največja podjetja, kot sta Herta in Fleury Michon, pa že eksperimentirajo z izdelki brez nitritov. A okoli 300 majhnih in srednje velikih podjetij v sektorju bi le stežka proizvajala svoje izdelke brez nitritov, saj bi to močno skrajšalo rok uporabe in povečalo možnosti bakterijske okužbe, poroča Euronews.