Čips namreč vsebuje veliko akrilamida, poljski znanstveniki pa so odkrili povezavo med akrilamidi v hrani in povečanim tveganjem za bolezni srca.
Potem ko so sodelujoči v študiji štiri tedne uživali količino čipsa, s katero so v organizem dnevno vnesli povprečno 157 mikrogramov akrilamida, so znanstveniki pri njih ugotovili negativne spremembe v ravni LDL-holesterola in v ravni antioksidantov, ki prispevajo k izločanju akrilamida iz telesa, ter tudi druge znake povečanega tveganja za bolezni srca.
Sicer so že prej ugotovili povezavo med akrilamidi in motnjami živčnega sistema, nekatere študije pa ga povezujejo tudi s povečanim tveganjem za rakava obolenja, poroča American Journal of Clinical Nutrition.
C. R.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje