Zelo zdrav avokado je odličen vir telesu koristnih maščob. Foto:
Zelo zdrav avokado je odličen vir telesu koristnih maščob. Foto:
Odlično živilo za premagovanje naporov je tudi losos.

Utrujenost, nervoza, nespečnost in motnje presnove so nekateri izmed znakov, ki opozarjajo, da je pritisk prevelik.

Stanje lahko še poslabša neuravnotežena prehrana, zato se prehrambni strokovnjaki vsako leto v obdobju največjih "šolskih pritiskov" razpišejo, katera živila dobro vplivajo na sive celice.

Zelo pomembno je, da zaužijemo dovolj esencialnih maščobnih kislin - na jedilniku torej ne bi smele manjkati ribe, oreški in različna semena.
Aminokisline, osnovni gradniki beljakovin, so nujno potrebne za delovanje nevrotransmitorjev - prenašalcev dražljajev. Pomembno vlogo igrajo pri ohranjanju spalnega ritma, skrbijo za spomin, reflekse, koncentracijo, koordinacijo ... V prehrano je treba vključiti čim več rib, mlečnih izdelkov in stročnic ter občasno tudi meso in jajca.

"Gorivo" za možganske celice je glukoza, ki bi jo morali možganom dodatno ponuditi v času največjih miselnih naporov. V obdobju izpitov pa naj bi se, po mnenju strokovnjakov, izogibali kofeinu, nikotinu, alkoholu in rafiniranemu sladkorju, ki imajo le kratek stimulativni učinek.

V Veliki Britaniji opažajo, da v obdobju izpitov v trgovinah v bližini fakultet in študentskih naselij zraste prodaja nekaterih živil, ki naj bi bila "hrana za možgane" - avokada, banan, kalčkov, kikirikijevega masla, špinače, brokolija, belušev in najrazličnejših rib.